Τα Κανόλι είναι γλυκά με προέλευση την Σικελία .
Στα ιταλικά Κανόλο(cannolo) σημαίνει μικρός σωλήνας .
Αποτελούνται από τηγανητή ζύμη σε σχήμα σωλήνα γεμιστή απο γλυκιά
κρεμώδη γέμιση που συνήθως περιέχει τυρί ρικότα .
Η ρικότα είναι ένα ιταλικό μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άγευστο.
Το δικό μας ανθότυρο είναι ένα υποκατάστατο .Η διαφορά τους είναι πως η ρικότα
έχει πιο βελούδινη και πιο κρεμώδη υφή.
Αν δεν βρείτε ρικότα χρησιμοποιείστε αντίστοιχη ποσότητα ανθότυρου.
Χτυπήστε το για λίγα λεπτά στο μίξερ με κρέμα γάλακτος η στραγγιστό γιαούρτι
για να γίνει πιο απαλό .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(30 κανόλι περίπου)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
4 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
5 αυγά
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο βούτυρο για να βουτυρώνετε τις μεταλλικές φόρμες
σπορέλαιο για τηγάνισμα
ένα ασπράδι ελαφρά χτυπημένο για να κολλάτε τα κανόλι
αλεύρι για να αλευρώνετε τον πάγκο και την ζύμη γιατί κολλάει
καλούπια για κανόλι
Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπήστε τα με τον γάντζο μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα.
Τυλίξτε την με σελοφάν και βάλτε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.
Εμείς την φτιάξαμε από την προηγούμενη μέρα και την αφήσαμε στο ψυγείο όλη νύχτα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό τυρί ρικότα η ανθότυρο χτυπημένο με κρέμα γάλακτος( περίπου 3/4 του φλιτζανιού)
2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς λεμονιού
το ξύσμα από ένα λεμόνι
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Βάλτε το τυρί στο μίξερ και προσθέστε την άχνη, τα αρώματα και το ξύσμα.
Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Βγάζουμε την ζύμη μας από το ψυγείο και την κόβουμε σε κομμάτια ..
Ετσι δουλεύεται καλύτερα.
Την ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο .
Μπορούμε να την ανοίξουμε στην μηχανή των ζυμαρικών.
Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή γιατί φουσκώνει όταν τηγανίζεται.
Κόβουμε σε στρογγυλά μέρη με κουπάτ(8-10 εκατοστά διάμετρο).
Τα τυλίγουμε στους σωλήνες των κανόλι αφού τούς βουτυρώσουμε .
Με ένα πινέλο βάζουμε λίγο ασπράδι στο κλείσιμο για να συγκολληθούν καλά.
Δεν πιέζουμε την ζύμη πάνω στους σωλήνες γιατί μετά δεν θα βγαίνουν.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι μας και τοποθετούμε μέσα τα κανόλι.
Τα γυρίζουμε γύρω-γύρω να τηγανιστούν ομοιόμορφα και πάρουν ένα όμορφο χρώμα.
Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βγάζουμε από τούς σωλήνες όσο είναι ακόμα ζεστά.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε με κορνέ.
Στο τέλος μετά το γέμισμα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .
Βουτάμε τις άκρες τους στο φιστίκι Αιγίνης για περισσότερη γεύση
και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα .
Το μεγαλύτερο κανόλι στον κόσμο,που έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες
με μάκρος 4 μέτρα, έχει φτιαχτεί στην μικρή πόλη Piana degli Albanesi στην
επαρχία Παλέρμο της Σικελίας .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Αυτα τα καλουπια για τα γλυκα που τα βρισκουμε;
Ευχαριστω
τα βρισκετε σε ολα τα καταστηματα που πουλανε ειδη ζαχαροπλαστικης και σκευη η τα αγοραζετε on line απο το sweet house samos
http://www.vefashousesamos.gr/