Minestrone είναι μια παχιά σούπα της ιταλικής προέλευσης γίνεται με λαχανικά , συχνά με την προσθήκη ζυμαρικών ή ρυζιού . Τα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν τα φασόλια , τα κρεμμύδια , το σέλινο , τα καρότα , το ζωμό και τις ντομάτες .
Η λέξη μινεστρόνε , που σημαίνει παχιά σούπα λαχανικών, βρίσκεται στην αγγλική γλώσσα από το 1871. Είναι από την ιταλική μινεστρόνε , Minestra “σούπα”, ή πιο κυριολεκτικά, “αυτό που σερβίρεται,” από το ρήμα minestrare.
Δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνταγή για μινεστρόνε, δεδομένου ότι είναι συνήθως φτιαγμένη από λαχανικά εποχής . Μπορεί να είναι καθαρά χορτοφαγική η να περιέχει κρέας ή ζωμό κοτόπουλου . Ο Angelo Pellegrini , ωστόσο, υποστήριξε ότι η βάση της μινεστρόνε είναι ζωμός από φασόλια.
Οι πρώτες ρίζες της σούπας μινεστρόνε πριν από την επέκταση των Ρωμαίων βρίσκονται στην περιοχή της Ιταλίας εκεί που ξεκίνησε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τότε η τοπική διατροφή ήταν «χορτοφάγος από ανάγκη»και η σούπα αποτελούνταν κυρίως από λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, φακές, το λάχανο , το σκόρδο , τα κουκιά , τα μανιτάρια , καρότα , σπαράγγια και γογγύλια .
Κατά μια εκδοχή η μινεστρόνε ήταν ένας απλός αλλά πλήρης χυλός από αλεύρι μαγειρεμένος σε αλατισμένο νερό, στον οποίο έχουν προστεθεί λαχανικά.
Αργότερα το αλεύρι απομακρύνθηκε από τις σούπες.Το ψωμί είχε εισαχθεί στο ρωμαϊκό διατροφής από τους Έλληνες και ο χυλός έγινε γεύμα αποκλειστικά για τους φτωχούς.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι αναγνώρισαν τα οφέλη για την υγεία από μια απλή ή «λιτή» δίαιτα (από το λατινικό Fruges , το κοινό όνομα που δίνεται σε δημητριακά, λαχανικά και όσπρια) και παχιές σούπες λαχανικών.
Ο Marcus Apicius στο αρχαίο βιβλίο μαγειρικής De Re coquinaria περιγράφεται μια ρωμαϊκή σούπα που χρονολογείται από το 30 μ.Χ. και αποτελείται από σπόρους, ρεβίθια,φάβα,κρεμμύδι,σκόρδο, λαρδί και πράσινα λαχανικά.
Όπως όμως οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν στην Ιταλία, το ίδιο έκανε και η μινεστρόνε.
Η εισαγωγή της ντομάτας και της πατάτας από την Αμερική στα μέσα του 16ου αιώνα άλλαξε τη σούπα και τα δυο αυτά συστατικά έχουν έκτοτε γίνει απαραίτητα.
Η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα, και η μινεστρόνε είναι ακόμα και τώρα γνωστή στην Ιταλία σαν πιάτο που ανήκει στην “cucina povera” (κυριολεκτικά “φτωχή κουζίνα»), που σημαίνει τα πιάτα που έχουν ρουστίκ, αγροτικές ρίζες, σε αντίθεση με την “cucina nobile “(ευγενής, αριστοκρατική κουζίνα).
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μισό φλυτζάνι φακές
μισό φλυτζάνι μαυρομάτικα φασόλια
2 κολοκυθάκια
3 καρότα
1 φρέσκια ντομάτα
2-3 κλωνάρια σέλινο
3 κρεμμύδια
3 πατάτες
1 φλυτζάνι αρακά
αλάτι και πιπέρι
1 κύβος λαχανικών
2/3 φλιτζανιού κοφτό μακαρονάκι
1 κουταλιά της σούπας Becel pro-activ η ότι άλλη λιπαρή ουσία θέλετε:
(ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο,βούτυρο. μαργαρίνη κτλ)
Βάζετε τις φακές και τα φασόλια να πάρουν μια βράση .
Χύνετε το πρώτο νερό και τα στραγγίζετε.
Τα βάζετε ξανά με φρέσκο νερό στην κατσαρόλα να βράσουν.
Προσθέστε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.
Ρίξτε το καρότο και συνεχίστε ανά 10 λεπτά περίπου με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Τα ρίχνετε στην σούπα ανάλογα με την ώρα που θέλει να βράσει το καθένα..
Πρώτα τα σκληρά λαχανικά και κατόπιν τα μαλακά.
Ρίξτε το σέλινο και την ντομάτα.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τον κύβο λαχανικών.
Καλά θα είναι τα λαχανικά σας να είναι κομμένα ομοιόμορφα ( στο ίδιο μέγεθος και σχήμα).
Ρίξτε τελευταίες τις πατάτες, μετά τα κολοκυθάκια και στο τέλος τον αρακά.
Προσθέστε το βούτυρο η το λάδι και αφήστε πάλι να πάρει μια βράση .
Εμείς βάλαμε Βecel για να έχουμε μια πιο υγιεινή σούπα χωρίς λιπαρά.
Δοκιμάστε τα λαχανικά σας και όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίξτε το μακαρονάκι..
Εδώ θα χρειαστεί να συμπληρώσετε νερό στην κατσαρόλα
γιατί το ζυμαρικό θα τραβήξει υγρά από την σούπα και δεν θέλουμε να την <στεγνώσει>.
5-8 λεπτά αργότερα η σούπα σας είναι έτοιμη…
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)