ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΠΟΥΤΙ ΡΟΛΟ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

Είναι η εποχή τους…Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει η…μάχη των αμπελόφυλλων.Η μητέρα μου δεν ησυχάζει αν δεν αποθηκεύσει στον καταψύκτη της τουλάχιστον 1000 φύλλα σε πακέτα των 50 ή 100… Έτσι όλους τους επόμενους μήνες μπορεί να φτιάχνει ντολμαδάκια(ονομαστά τα ντολμαδάκια της μητέρας μου,αν και μπελαλίδικα)ή να γεμίζει αμπελόφυλλα όταν φτιάχνει γεμιστά…Στα γεμιστά τα χρησιμοποιώ κι εγώ…Τα αμπελόφυλλα συντηρούνται με πολλούς τρόπους…Στην περιοχή μας τα συντηρούμε ή στην κατάψυξη ή σε πλαστικό μπουκάλι.Εγώ προτιμώ την κατάψυξη…Έτσι ή τα βάζω στην κατάψυξη όπως τα μαζεύω και αφού τα χωρίσω σε πακετάκια(και όταν τα χρειαστώ απλώς βάζω νερό να βράσει και τα ρίχνω μέσα παγωμένα έως ότου ξεπαγώσουν-πράγμα που γίνεται πολύ γρήγορα) ή τα ζεματίζω πρώτα,έτσι όπως κάνει χρόνια τώρα η μητέρα μου …Πάντως όπως κι αν τα συντηρήσετε πρέπει να ξέρετε να τα μαζέψετε…Από τα καινούρια κλαδιά……Διαλέξτε τα πρώτα μεγάλα και τρυφερά 2-3 ,που έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο(τα πρώτα μικρά φυλλαράκια θα τα μαζέψετε αργότερα,όταν μεγαλώσουν)..Κόψτε το κοτσάνι των φύλλων σύριζα και βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε να σχηματίζουν “πακέτα” από όσα φύλλα χρησιμοποιείτε σε κάθε φαγητό… Βάλτε τα σε λεκάνη με μπόλικο νερό και πλύντε τα..Υστερα ρίξτε σε νερό που βράζει όλο μαζί το πακέτο..Πιέστε με την κουτάλα ώστε να βρίσκονται όλα κάτω από το νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα-πράγμα που απαιτεί λιγότερο από ένα λεπτό…Σε ένα ταψάκι βάλτε ανάποδα ένα πιάτο και πάνω του ακουμπήστε τα ζεματισμένα αμπελόφυλλα(το πακέτο)…Από πάνω βάλτε ένα άλλο πιάτο και πιέστε το καλά ώστε να φύγει το περισσότερο νερό ..Οταν έχετε στραγγίσει όλα τα πακέτα και έχουν κρυώσει βάλτε τα σε σακουλάκια και στην κατάψυξη..Ετσι θα έχετε όλο το χρόνο φρέσκα αμπελόφυλλα για…καλά μαγειρέματα…

Στο συγκεκριμένο πιάτο εμείς χρησιμοποιήσαμε αμπελόφυλλα από βάζο με άλμη ..

Τα βάλαμε πρώτα σε νερό  να ξαλμυρίσουν , τα στραγγίσαμε και τα σκουπίσαμε..

http://vasanakia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_17.html

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1 μπούτι κατσικίσιο η αρνίσιο ξεκοκαλισμένο( μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας η να το κάνει ο χασάπης σας)

μισό βάζο αμπελόφυλλα σε άλμη 

100-120 γρ περίπου φέτα

1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες

αλάτι και πιπέρι

ρίγανη

μουστάρδα

 

 

Ξεκοκαλίστε το μπουτάκι και χτυπήστε το με μπάτ για να ανοίξει προσέχοντας να μην το σκίσετε.

Βάλτε σε ένα ταψί,χαρτί ψησίματος και στρώστε τα αμπελόφυλλα που έχετε βάλει

 πρώτα σε νερό για να ξαλμυρίσουν .

Κόψτε και τα κοτσανάκια των φύλλων ( αν έχουν).

Αλείψτε το κρέας και από τις 2 μεριές με μουστάρδα και αλατοπιπερώστε..

Βάλτε πάνω τα αμπελόφυλλα.

Προσθέστε την φέτα( αφού την έχετε πρώτα ψιχουλιάσει με τα χέρια σας).

Ρίξτε την ρίγανη.

 

Ξεφλουδίστε , κόψτε και απλώστε τις ντομάτες πάνω στο μπούτι σας.

Αρχίστε σιγά σιγά να τυλίγετε σε ρολό υποβοηθώντας με το χαρτί ψησίματος.

Όταν τελειώσετε  δεν πρέπει να φαίνεται καθόλου το κρέας.

Τυλίξτε με το χαρτί ψησίματος και βάλτε απέξω αλουμινόχαρτο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, κανένα δίωρο περίπου,

(εξαρτάται από τον φούρνο σας και από  το πόσο μεγάλο είναι το μπούτι σας).

Τρυπήστε με την πηρούνα της κουζίνας για να δείτε αν είναι έτοιμο..

 

Ξετυλίξτε το,αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε φέτες.

Σερβίρετε με πατάτες, ψητά  λαχανικά η σαλάτα εποχής.

Συνοδέψτε  με το ανάλογο λευκό κρασί.(Ψηλές κορφές η Αγέρι).

Καλή Όρεξη!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON