ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Ο χαλβάς είναι δημοφιλές γλύκισμα το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Πρώτες ύλες για το χαλβά είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι, ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότορεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρημέλιπετιμέζιγλυκόζη, χαρουπόμελο). Μέσα στο χαλβά ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλασταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλιαγαρύφαλλακανέλακάρδαμοκρόκος), μέλικακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκεύασματα (ροδόνεροαφεψήματα λουλουδιών).

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζονται από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντων που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής από αρχαιοτάτων χρόνων, ώστε άρχισαν να συζητιούνται το πετιμέζι, το ταχίνι και το σουσαμόλαδο.[1]

Υπάρχουν πολλών τύπων χαλβάδες, από τους γνωστότερους είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ο χαλβάς με σησάμι είναι νηστίσιμος, ανάλογα, όμως, με την τήρηση της νηστείας για το λάδι, νηστίσιμοι θεωρούνται και οι άλλοι δύο τύποι εφόσον έχουν παρασκευαστεί τοιουτοτρόπως.

 

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AC%CF%82

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 νεροπότηρα χονδρό σιμιγδάλι

4 ποτήρια γάλα φρέσκο

3 ποτήρια ζάχαρη

3 βανίλιες

5 κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο

ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα

Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί και να πάρει χρώμα.

Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και τις βανίλιες σε άλλη κατσαρόλα ..

Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι στον φούρνο μας να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος μέσα στο σιμιγδάλι ..

Προσοχή γιατί αρχίζει και κοχλάζει πολύ και πιτσιλάει..

Τραβάμε από την φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι . Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.

Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα κουμπωτή να κρυώσει καλά ..

Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ..

Καλή Όρεξη !!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Όλες οι φωτο είναι τραβηγμένες στους χώρους του Samian Blue Hotel)
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON