ΠΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, και επειδή  έχουμε και βίτσια, εγώ ονειρεύομαι ΠΑΤΣΑ!!!

Ξέρω ότι οι περισσότεροι/περισσότερες τώρα θα κάνετε ΜΠΛΙΑΧ, αλλά σας συγχωρώ γιατί απλά οφείλεται σε άγνοια και/ή σε φόβο, γιατί απλά ΔΕΝ έχετε δοκιμάσει Πατσά ή έχετε φάει πατσά σε λάθος μέρος.

Καταρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Πατσάς σημαίνει κοιλιά (συνώνυμο: σκεμπές.) Σαν λέξη την χρησιμοποιούμε σε εκφράσεις υψηλής αισθητικής, όπως “Όταν τρέχω κουνιούνται οι πατσάδες μου” ή “πάρε τον πατσά σου από εδώ μωρή, προσβάλλεις την αισθητική μου” (το “προσβάλλεις την αισθητική μου” δεν το χρησιμοποιούμε, βέβαια, αλλά μου φάνηκε έξυπνο να το βάλω).
Στην μαγειρική, επίσης, σημαίνει κοιλιά .

Εμείς εδώ σήμερα θα κάνουμε πατσά από κατσικίσια κοιλιά  και κατσικίσια ποδαράκια.. 

Επικουρικά θα βράσουμε κατσικίσια κεφαλάκια σαν συνοδευτικό του πατσά και

θα χρησιμοποιήσουμε και από αυτό το ζουμί για να ολοκληρώσουμε τον πατσά μας ..

Ανοίξτε  πόρτες και παράθυρα γιατί όσο νάναι το σπίτι θα μυρίσει και ξεκινάμε ..

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2-3 κατσικίσια κεφαλάκια

5-6 ποδαράκια έτοιμα καθαρισμένα σε συσκευασία

500-600 γρ περίπου πατσά έτοιμο καθαρισμένο  σε συσκευασία

αλάτι – πιπέρι

2 λεμόνια

μπούκοβο( σπόρους καυτερής πιπερίτσας)

λίγο κουσκουσέ( προαιρετικά)

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙ

Σκελίδες από μισό κεφάλι σκόρδο

250 ml άσπρο ξίδι

Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, πολτοποιήστε τις σκελίδες του σκόρδου..

Προσθέστε το ξύδι. Βάλτε το μείγμα σε ένα βάζο .

Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα και ρίξτε  σκορδοστούμπι και  μπούκοβο.

Πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει τις μύτες από τα κεφαλάκια και να κάνει

και 1-2 κοψίματα με τον μπαλτά πάνω στον κεφάλι για να μπορέσετε να το ανοίξετε

εύκολα για να φάτε το μυαλό..

Πλύνετε τα καλά να φύγουν τα αίματα..

Ανοίξτε με το μαχαίρι  το στόμα και από τις 2 πλευρές .

Βάλτε τα να βράσουν με χυμό από ένα λεμόνι και αλάτι . Ξαφρίστε.

Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ξεκολλάνε τα < μάγουλα > από το κεφάλι

(1-1,1/2 ώρες περίπου).

Πλύντε καλά τον πατσά. 

Αφαιρέστε τις μικρές πετσούλες που υπάρχουν εσωτερικά στην κοιλιά.

Ψιλοκόψτε τον με  ένα ψαλίδι.

Πλύντε καλά τα ποδαράκια .

Περάστε τα από φωτιά ( καψάλισμα) για να καούν όλες οι τυχόν τριχούλες .

Πλύντε τα  ξανά και ξύστε τα με ένα μαχαιράκι.

Βάλτε τα ποδαράκια και τον πατσά να βράσουν με αλάτι και τον χυμό ενός λεμονιού ..

Μην βάλετε πολύ νερό . Ίσα  ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Ξαφρίστε.

Όταν βράσουν τα κεφαλάκια αφαιρέστε τα από το ζουμί τους και βάλτε τα σε μια πιατέλα.

Περάστε το ζουμί τους από σήτα και ρίξτε το μέσα στον πατσά σας

όταν κοντεύει να γίνει ..

Μην ξεχάσετε το σκορδοστούμπι και το μπούκοβο.

Καλή σας Όρεξη ...

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON