ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ

Η φέτα είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν και παρασκευάζεται από μίγμα κατσικίσιου και πρόβειου γάλατος. Έχει εξαιρετική γεύση, λευκό χρώμα το οποίο δεν οφείλεται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες και έχει χαμηλά λιπαρά. 

Τα πρόβατα και οι κατσίκες στην Ελλάδα δε ζουν σε περιφραγμένες περιοχές, ούτε τρέφονται με ειδική τροφή. Βόσκουν ελεύθερα και τρέφονται με πρασινάδα που βρίσκουν σε βουνά, βράχους, λόφους ή πεδιάδες. Τα κοπάδια πρέπει να μετακινούνται και συχνά να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν περισσότερη βοσκή. Αυτή η κινητικότητα τα βοηθά ώστε να τρώνε διαφορετικά είδη πρασινάδας, καθώς η Ελληνική χλωρίδα είναι άφθονη σε αρωματικούς θάμνους και βότανα. Η μοναδική γεύση της τροφής τους μεταφέρεται και στο τυρί που φτιάχνεται από το γάλα τους. Γι’ αυτόν το λόγο η φέτα διαθέτει τη μοναδική γεύση των περιοχών όπου παράγεται.      

Η φέτα τοποθετείται σε ξύλινα ή σε μεταλλικά δοχεία για να ωριμάσει. Η ωρίμανση γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο διαρκεί 15 ημέρες και η φέτα βρίσκεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά το δεύτερο στάδιο που διαρκεί πάνω από 30 ημέρες, η φέτα φυλάσσεται σε ψυγεία με σταθερή θερμοκρασία.  Δεν επιτρέπεται η χρήση κανενός είδους συντηρητικού κατά την παραγωγή της φέτας.  

Κάποιες ξένες χώρες προσπάθησαν να παρασκευάσουν φέτα ,όμως χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα. Για να παραχθεί ,όμως ένα προϊόν παραπλήσιο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τεχνητές χρωστικές ουσίες  λεύκανσης. Καθώς ,όμως το τεχνητό χρώμα δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ, γρήγορα το τυρί αυτό χάνει το χρώμα του και κιτρινίζει. Ακόμη, καθώς το αγελαδινό γάλα είναι παχύ, το παραγόμενο από αυτό τυρί έχει πολλά λιπαρά. Και φυσικά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να παράγουν τυρί με τη γεύση και το άρωμα της αληθινής φέτας που είναι αποτέλεσμα των φυτών και των θάμνων που υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος.    

Η ελληνική φέτα εξάγεται σε πολλές ξένες χώρες. Το αυθεντικό ελληνικό προϊόν έχει την ελληνική σημαία πάνω στη συσκευασία του. Η συσκευασία έχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του γάλατος που χρησιμοποιείται και τη συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε η παραγωγή του. 

Η φέτα αποτελεί ιδιαίτερη τροφή για τους Έλληνες και είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα γεύματα και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στις καλοκαιρινές σαλάτες και συνδυάζεται με ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμύδι και ρίγανη.  Οι τυρόπιτες που φτιάχνονται με φύλλο ζύμης σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιούν τη φέτα ως βάση τους. Η χτυπητή που φτιάχνεται με καυτερή πιπεριά και φέτα είναι πολύ νόστιμο ορεκτικό και μπορεί να συνοδεύσει ένα ουζάκι τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η φέτα χρησιμοποιείται επίσης για να παρασκευάσουμε γεμιστά καλαμαράκια ή σουπιές.

http://hellonet.teithe.gr/GR/aboutgreece/greekproducts/feta_gr.htm

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 γρ φέτα

3 κουταλιές της σούπας γεμάτες Γιαούρτι στραγγιστό της Φάγε

1 κουταλάκι ελαιόλαδο (εμείς χρησιμοποιήσαμε ελαιόλαδο με γεύση πιπεριού από το House of Olive)

λίγο άσπρο πιπέρι

1-2 πιπεριές Φλωρίνης ( από βάζο) ψιλοκομμένες

Λιώστε την φέτα καλά με ένα πηρούνι.

Προσθέστε το γιαούρτι και εξακολουθήστε  να ανακατεύετε πιέζοντας με το πηρούνι.

 

Προσθέστε λίγο άσπρο πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ρίξτε μέσα την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης . Προσέξτε να μην έχει υγρά.

Ανακατέψτε.

Απολαύστε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί…

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON