Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;
Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».
Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.
Τη μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους
Tα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Πάσχα και προβλήματα υγείας
Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε.
Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.
Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.
Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=640
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 συκωταριά κατσικίσια
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ένα ποτήρι γλυκό άσπρο κρασί για το σβήσιμο
αλάτι – πιπέρι
10 μπόλιες περίπου
2 κύβους βοδινού η λαχανικών
Βράστε την συκωταριά σας για 10 λεπτά . Ξαφρίστε την.
Βγάλτε την από την κατσαρόλα και όταν κρυώσει ψιλοκόψτε την..
Βάλτε την να σωταριστεί με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Ρίξτε τον άνηθο και ανακατέψτε ..
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι..
Σβήστε με το κρασί και προσθέστε το ρύζι και λίγο νερό ακόμα..
Αφήστε το μείγμα να πιει τα ζουμιά του .
Κόψτε τις μπόλιες σε κομμάτια.
Βάλτε κάθε κομμάτι μέσα σε ένα μικρο μπολάκι ..
Ρίξτε μέσα μια μεγάλη κουταλιά γέμισης ..
Διπλώστε την μπόλια.
Γυρίστε τον τζιγεροσαρμά ανάποδα και βάλτε σε ταψί τον ένα δίπλα στον άλλο ..
Το μπολ θα σας εξασφαλίσει ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος.
Διαλύστε 2 κύβους με νερό και ρίξτε το στο ταψί σας..
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν
και να μαλακώσει το ρύζι.
Όταν είναι έτοιμοι μπορείτε να τούς αφήσετε σκέτους η να τούς συνοδεύσετε με αυγολέμονο.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)