Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.
Ονομάζεται “Σαρακοστή” γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας.Η ονομασία Τεσσαρακοστή κατ’άρχάς σήμαινε την τεσσαρακοστή ημέρα πριν το Πάσχα, γρήγορα όμως το όνομα δώθηκε σε όλη την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα. Πολλοί εκλάμβαναν και τη Μεγάλη Εβδομάδα ως συμπεριλμβανόμενη στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οπότε ο χρόνος των τεσσαράκοντα ημερών διευρυνόταν. Ο χαρακτηρισμός “Μεγάλη” δε δίνεται για τη μεγάλη διάρκειά της, αλλά για τη σημασία της, σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού.
Σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής τηρείται αυστηρή νηστεία εκτός του Σαββάτου και Κυριακής, όπου γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου, επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση κρασιού και λαδιού. Στις υπόλοιπες ημέρες η νηστεία συνίσταται σε ξεροφαγία , δηλαδή σε φυτικές τροφές χωρίς έλαιο Εξαίρεση αποτελεί:
- η γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων όπου καταλύεται το λάδι καθώς και
- ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου οπότε καταλύεται το ψάρι, όποια μέρα και να γιορτασθεί.
Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρείται αυστηρή νηστεία ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο όπου είναι και το μόνο Σάββατο του έτους που, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, δεν καταλύεται το λάδι.
Εκ της ονομασίας αυτής τα προς κατανάλωση νηστίσιμα τρόφιμα της περιόδου αυτής, αλλά και οποιαδήποτε έχουν σχέση μ΄ αυτή ονομάζονται σαρακοστιανά σε αντίθεση με τα πασχαλινά.
Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από την οποία και προσδιορίζεται κατ’ έτος ως κινητή περίοδος. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η δε Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία ημέρα της περιόδου αυτής.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή αν και συνεχίζεται η νηστεία που είναι ιδιαίτερα αυστηρότερη. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1,2/3 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλυτζάνι κακάο σκόνη
2,1/2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλιά τής σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
1,1/4 φλυτζανιού φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2/3 φλυτζανιού ηλιέλαιο
2/3 φλυτζανιού τριμμένα φουντούκια
100 γρ δάκρυα σοκολάτας ( προαιρετικά)
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170-180 βαθμούς.
Βουτυρώστε με φυτική μαργαρίνη ένα ταψάκι διαμέτρου 24 cm και αλευρώστε το ..
Βάλτε μέσα στο μπώλ του μίξερ το αλεύρι,το κακάο και το μπαίκιν..
Ανακατέψτε καλά και σπάστε με το κουτάλι τυχόν σβολάκια από το κακάο.
Προσθέστε το ξύσμα, το αλάτι ,και την ζάχαρη.
Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα..
Προσθέστε σιγά σιγά το ηλιέλαιο.
Σταματήστε το χτύπημα και ρίξτε μέσα στο μπώλ το τριμμένο φουντούκι και την κουβερτούρα ..
Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι και ψήστε για 30-35 λεπτά ..
Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει καλά προτού το κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια ..
Ποιος είπε ότι η νηστεία έχει άνοστες γεύσεις???
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
μπραβο σας θα προσπαθησω να τα φτιαξω
ειναι απο τις πιο δημοφιλεις μας συνταγες .. Καλη επιτυχια