Το ισπανικής προέλευσης οινο-κοκτέιλ είναι μια δροσερή, νεανική και παιχνιδιάρικη έκφραση κρασιού, κατάλληλη για όλες τις ώρες.
Πήρε το όνομα της από την λέξη Sangre που σημαίνει αίμα..
Το πιο δημοφιλές κοκτέιλ κρασιού, σήμα κατατεθέν της ισπανικής οινο-γαστρονομίας, έχει βάναυσα κακοποιηθεί πρώτα και καλύτερα στην ίδια του την πατρίδα, μιας και η συνταγή του «χωράει» κακής ποιότητας υλικά που δεν χάνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν οι Ισπανοί μπάρμεν, ειδικά στα τουριστικά μέρη. Η καλύτερη σανγκρία όμως φτιάχνεται στο σπίτι! Να τη σερβίρετε μια Κυριακή μεσημέρι όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, στη βεράντα ή στον κήπο. Να τη σερβίρετε ως ορεκτικό σε ένα ανεπίσημο κάλεσμα κι ακόμα όταν κάνετε ένα πάρτι με πολλούς φίλους και θέλετε να δώσετε μια ανάλαφρη, χορευτική διάσταση στη βραδιά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
μισό φλυτζάνι ρούμι
1/4 φλυτζανιού χυμό λεμόνι
1/3 φλυτζανιού συμπυκνωμένη λεμονάδα
1/3 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
750 ml ξηρό κόκκινο κρασί( εμείς βάλαμε Καμπερνέ)
μισό φλυτζάνι γκραν μαρνιέ η κουαντρώ
1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
1-2 λάιμ κομμένα σε ροδέλες
2 ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
10-12 φράουλες κομμένες στην μέση
1 κλωναράκι βανίλια ή ενα κουταλάκι εσάνς βανίλιας
3 ξυλάκια κανέλα
6 γαρίφαλα
2/3 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη( μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω αν θέλετε)
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπώλ.
Αφήστε το στο ψυγείο όλη νύχτα για να ανακατωθούν οι γεύσεις και να βγουν τα αρώματα.
Προτού σερβίρετε ανακατέψτε καλά και σιγουρευτείτε ότι έχει λιώσει η ζάχαρη ..
Αφαιρέστε το μπαστουνάκι της βανίλιας , τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρίφαλα..
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια γκαζόσα λεμονιού αν θέλετε να το κάνετε πιο αφρώδες.
Μην πειραματιστείτε με φρούτα όπως ακτινίδια και μπανάνες, μαλακώνουν πολύ και δίνουν περίεργη γεύση!
Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλο μπολ, θα σερβίρετε με μια μικρή κουτάλα της σούπας ειδική για πόντς.
Μια καλή λύση είναι να παρασκευαστεί σε γυάλινη κανάτα με κλειστό στόμιο που συγκρατεί τα παγάκια.
Ετσι δεν θα πέσουν τα φρούτα στο ποτήρι.
Μη σερβίρετε σε ποτήρια του νερού ή του χυμού αλλά σε ποτήρια με πόδι,
αυτά που προορίζονται για ελαφρά κόκκινα κρασιά.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)