ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

Είναι κάποια φαγητά που είναι φετίχ ..

Τα φαγητά της μάνας μας … Όσο και αν έχω προσπαθήσει, ποτέ δεν κατάφερα να φτιάξω τα γεμιστά της  ..

Δεν μπορώ ακριβώς να πετύχω αυτήν την γεύση και την μυρωδιά που με συνέπαιρνε όταν ήμουν παιδί ..

Θυμάμαι την μάνα μου, καλοκαίρι να ξυπνάει νωρίς και να κατεβαίνει κάτω στα περβόλια να μαζέψει κολοκυθοανθούς..

Θυμάμαι,την βοηθούσα  όσο μπορούσα. Και με ένα κουτάλι άνοιγα και γω ντομάτες … 

Άλλα λαχανικά εκείνα .. Γεμάτα αρώματα και χυμούς ..

Το ταψί έμπαινε το πολύ μέχρι τις 9 στον φούρνο …Με ένα και μόνο σκοπό …

Να είναι έτοιμο κατά τις 11 και κάτι .. Γιατί ???

Γιατί πηγαίναμε για μπάνιο εκείνη την ώρα  στην παραλία του Φαγά .. 

Τότε ήταν τόσο καθαρά που μπορούσες άνετα να κολυμπήσεις μέσα στο λιμάνι του Βαθιού ..

Ετσι όταν γυρίζαμε το μεσημέρι το φαγάκι ήταν έτοιμο και μας περίμενε ..

Το ίδιο είχα πάθει με τούς λαχανοντολμάδες της μάνας μου.. 

Αλλά με αυτούς τα πράγματα ήταν πιο εύκολα ..

Κατάφερα να μιμηθώ την γεύση και άλλαξα αρκετά πράγματα στην γέμιση .. 

Ακόμα όμως μέχρι και σήμερα  μου αρέσει να βλέπω την μαμά μου να τους τυλίγει .

Με περισσή ευλάβεια και προσοχή  να τους βάζει έναν έναν στο ταψί …

Αυτό το φαγητό έκανα σήμερα … Μαζί της … 

Εγώ βοηθός και φωτογράφος και εκείνη να μαγειρεύει..

Αφιερωμένο στην Μητέρα μου την Μορφία ……Λαχανοντολμάδες  < ορφανοί > .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2  μεσαίου μεγέθους λάχανα

2 μεγάλα κρεμμύδια

1,1/2 φλυτζανι ρύζι

1 ποτηράκι λευκό κρασί για το σβήσιμο

άσπρο πιπέρι-αλάτι

2 κύβοι  λαχανικών

1,1/2 γεμάτη κουταλιά σούπας σκόνη μουστάρδας

4 κουταλιές ντοματάκια κονσέρβα η μια μικρή ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

2 μεγάλες κουταλιές της σούπας άνηθο 

1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε νερό για να βράσουν μέσα οι λαχανοντολμάδες

ελαιόλαδο

Κατσαρόλα κοντή και πλατιά που μπορεί να μπει στον φούρνο

 

Mε ένα μαχαίρι κόψτε το κοτσάνια  ..

Μπήξτε το μαχαίρι και χαρακώστε γύρω γύρω το κέντρο ..

 

Αφαιρέστε εσωτερικά το κοτσάνι και βάλτε το να βράσει 5 λεπτά με την τρύπα από κάτω.

 

Γυρίστε το και αφήστε το άλλα 5 λεπτά ..

Βγάλτε το με τρυπητή κουτάλα και όταν κρυώσει λίγο αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα.

Αν δεν βγαίνουν εύκολα και σας σπάνε , ξαναβάλτε  το πάλι στο βραστό νερό ..

Σημαίνει ότι θέλουν και άλλο μαλάκωμα για να ξεκολλήσουν από το σώμα του λάχανου .

 

Με ένα μαχαιράκι αφαιρέστε το σκληρό άσπρο κοτσανάκι στην βάση του φύλλου .

Αυτά τα κοτσανάκια μην τα πετάξετε .. Βάλτε τα  κάτω κάτω στην κατσαρόλα σας .

 

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και βάλτε να μαλακώσουν καλά .. Όχι να πάρουν χρώμα .

 1901201421393

Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε .. 

Σβήστε με το κρασί και προσθέστε το πιπέρι και λίγο αλάτι .

 

Προσθέστε τα ντοματάκια και την μουστάρδα.

  

Ρίξτε μέσα 1 φλυτζανι νερό και 2 κύβους λαχανικών για γεύση  ..

Αφήστε το ρύζι να μισοβράσει ..

2803201314292

Όταν έχει πιει τα υγρά του ρίξτε τον άνηθο ..

2803201314302

Ανακατέψτε καλά και αφήστε  να κρυώσει ..

 

Αρχίστε το γέμισμα. Βάλτε την γέμιση στο πάνω μέρος του φύλλου και διπλώστε το .

 

Κλείστε από την μια μεριά και από την άλλη..

 

Ξανατυλίξτε το μέχρι να γίνει σαν μπουρεκάκι.. Όχι σφικτά …

Να θυμάστε ότι το ρύζι θα φουσκώσει ..

 2803201314323

Τοποθετήστε τους λαχανοντολμάδες σας τον έναν δίπλα στον άλλο..

Συνεχίστε μέχρι να σας τελειώσει η γέμιση.

2803201314324

Διαλύστε ένα κύβο λαχανικών σε  τόσο  νερό ώστε όταν το ρίξετε στην κατσαρόλα να 

σκεπάζει  σχεδόν το φαγητό σας. .. Προσθέστε ελαιόλαδο .

Βάλτε από πάνω ανάποδα ένα πιάτο που θα αντέχει στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου ..

Θα κρατήσει τους λαχανοντολμάδες στην θέση τους .

Σκεπάστε με το καπάκι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου .

 

Oταν γίνουν ξεσκεπάστε τη κατσαρόλα και αφαιρέστε το πιάτο ..

2803201314335

Καλή όρεξη!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Μορφία Κώστογλου-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2 Comments
  1. Ρενάκι ήθελα να ρωτήσω μπορώ να τα τυλίξω να τα βάλω στο ψυγείο και να τα ψήσω την άλλη μέρα;

    1. Φυσικα ….Βαλτε ετσι οπως ειναι με την κατσαρολα στο ψυγειο αλλα χωρις να προσθεσεις υγρα .. Θα βαλεις υγρα μονο οταν θα τα μαγειρεψεις..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON