ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια, (λατιν. Pisces), αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που φέρονται προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή. Ορίζονται ως η ομάδα σπονδυλωτών και χονδρωτών που δεν έχουν άκρα με δάκτυλα. Αυτός ο αρνητικός ορισμός δείχνει ότι τα ψάρια είναι μία παραφυλετική ομάδα, η οποία περλαμβάνει τις λαμπραινες, τους οστεϊχθύες και τους χονδροιχθύες. Αποτελείται από συνολικά 32.000 είδη οργανισμών.

Τα ψάρια κινούνται γενικά με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια.
Πρόκειτα για ζώα ψυχρόαιμα με έντονο το φαινόμενο της ποικιλοθερμίας. Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υδάτινο οικοσύστημα, από τα βουνά μέχρι τις αβύσσους.

Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Πρώτα γνωστά ζώα που έμοιαζαν με ψάρια ήταν τα οστρακόδερμα. Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από 30.000 είδη ψαριών. Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού, (αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους, (πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό, (βαθύβια ή αβυσσαία).
Πολλά από αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.
Σήμερα το ψάρεμα έχει αναχθεί σε βιομηχανική κλίμακα παγκοσμίως με χρησιμοποίηση αεροπλάνων, ραντάρ και σόναρ (εντοπισμό με υπερήχους). Ένα μέρος των αλιευμάτων καταναλίσκονται φρέσκα, ένα άλλο μέρος διακινούνται κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες ή ακόμα συντηρούμενα (παστά ή καπνιστά), ενώ κάποια είδη ψαριών υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και μετατρέπονται ανάλογα με ξήρανση ή κονιοποίηση σε ψαράλευρα ή για παραγωγή βιταμινών ή διαφόρων ελαίων (π.χ. μουρουνέλαιο).

1703201313593

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%AC%CF%81%CE%B9

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(12 μερίδες)

1703201313592

3 σκορπίνες

2 χριστόψαρα

1 μπακαλιάρος

2 πεσκανδρίτσες

1 χάνος

1 γύλος

1 λύχνος

 4 μεγάλα κρεμμύδια

8 πατάτες

10 μέτρια καρότα 

3-4 πράσα

7-8 κλωνάρια σέλινο

αλάτι-πιπέρι

μισό φλυτζανι καλό ελαιόλαδο

1,1/2 φλυτζανι ρύζι

2 αυγά

τον χυμό από 1,1/2 λεμόνι

Καθαρίστε τα ψάρια από τα εντόσθια και τα λέπια ..

Καθαρίστε και πλύνετε όλα τα λαχανικά.

Βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο,το αλάτι και το πιπέρι .

2203201313908

Μόλις τα λαχανικά είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέστε τα ψάρια στην κατσαρόλα.

2203201313905

Αφήστε τα να βράσουν για περίπου 10 λεπτά ..Δεν θέλει παραπάνω γιατί θα λιώσουν. 

2203201313913

Αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε μια πιατέλα .

2203201313918

Κάντε το ίδιο με τα λαχανικά.

2203201313919

Περάστε το ζουμί από ψιλό τρυπητό. Βάλτε το να βράσει και ρίξτε μέσα το ρύζι σας .

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο χτυπήστε τα ασπράδια από τα αυγά σας στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν..

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Προσθέστε τούς κρόκους και σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού στα ασπράδια.

Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ .

Με μια κουτάλα πάρτε ζουμί από την κατσαρόλα και ρίξτε το

μέσα στο μίξερ λίγο λίγο ..

Μεταφέρτε όλο το περιεχόμενο του μίξερ και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα ..

Ανακατέψτε απαλά .

Το αυγολέμονο σας είναι έτοιμο ..

Μπορείτε βέβαια να μην κάνετε αυγολέμονο και να αφήσετε την σούπα σας σκέτη.

2203201313915

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON