Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά από τη Σκωτία, ο σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα επίσημα τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο – μεταξύ των οποίων και της δικής μας – αποτελώντας ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης.
Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το ‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών – που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.
Ο σολομός θεωρείται ένα ιδιαίτερο ψάρι, καθώς ζει και μεγαλώνει στη θάλασσα και αναπαράγεται σε λίμνες και ποτάμια, με ένα κύκλο ζωής που φτάνει από 2 έως 7 έτη. Πιο συγκεκριμένα, γεννιέται και αναπτύσσεται σε γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό (το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) και τέλος γεννά και πεθαίνει πάλι σε νερό λίμνης ή ποταμού (εκεί που γεννήθηκε). Το ταξίδι της επιστροφής του είναι εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο και επικίνδυνο, ενώ η απόσταση που καλείται να καλύψει αγγίζει τα 1.000 μίλια. Πρόκειται επομένως για ένα ‘γενναίο’ ψάρι…με καταγωγή τα μακρινά ‘highlands’.
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5604
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 φλυτζάνια φασόλια μαυρομάτικα
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
κόκκινο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/4 φλυτζανιού λευκό κρασί (όχι ρετσίνα)
200 γρ καπνιστό σολωμό
2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι για να περιχύσουμε την σαλάτα στο τέλος
αλάτι
λίγο σπορέλαιο( καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κτλ) για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
Βράστε τα φασόλια σε μπόλικο αλατισμένο νερό ..
Εμείς συνήθως τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χύνουμε το νερό ..
Συνεχίζουμε τον βράσιμο με καινούργιο νερό ( όχι κρύο αλλά ζεστό ) και
επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 3-4 φορές .
Την τελευταία φορά βάζουμε μέσα το αλάτι ..
Ετσι έχετε φασόλια πιο λευκά ( όσον αφορά την παρουσίαση) και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.
Αφού βράσουν στραγγίξτε τα καλά.
Κόψτε τα κρεμμύδια σε μισές ροδέλες και μετά ξανά στην μέση.
Βάλτε τα σε τηγάνι και σωτάρετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια ..
Ρίξτε κόκκινο πιπέρι ..
Όταν τα κρεμμύδια σας μαλακώσουν αρκετά ρίξτε την ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς..
Σβήστε με το κρασί .. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Άμα πάρουν μια βράση (5 λεπτά περίπου) τραβήξτε τα από την φωτιά.
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και έτσι όπως είναι με τα υγρά τους ρίξτε τα στο μπώλ
που έχετε βάλει τα φασόλια.
Ψιλοκόψτε τον σολωμό και προσθέστε τον στην σαλάτα ..
Ρίξτε και τον άνηθο . Περιχύστε την σαλάτα σας με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λευκό ξύδι ..
Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)