Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου.
Μπορεί «η κατσίκα να μη μασάει ταραμά», αλλά εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Και τώρα η ώρα του πλησιάζει…
Όσο κι αν νομίζουμε ότι αποτελεί αποκλειστικότητά μας, η ταραμοσαλάτα καταναλώνεται ευρέως και στην Τουρκία, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία φτιάχνουν ένα παρόμοιο είδος σαλάτας με αβγά κυπρίνου ή ρέγκας, χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο αντί για ελαιόλαδο και παραλείποντας την προσθήκη πουρέ πατάτας ή ψωμιού. Όσοι το φτιάχνουν μόνοι τους συχνά προσθέτουν και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ενώ κυκλοφορεί πολύ και έτοιμο στην αγορά, με την κατανάλωσή του στα ύψη, ως μια απόλυτα γευστική σαλάτα. Μήπως, λοιπόν, να προσέξετε την επόμενη φορά που θα χαρακτηρίσετε κάποιον… «ταραμά»;
– Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Ο ροδόχρους έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά στη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγω ενός εμπορικού τεχνάσματος , καθώς οι παραγωγοί πίστευαν, κατά κάποιο τρόπο, ότι ένα έδεσμα με χρώμα ήταν πιο ελκυστικό από τα άγευστα λευκά παρασκευάσματα. Με λίγα λόγια, άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές ουσίες. Η επιτυχία θα πρέπει να ήταν αστραπιαία αφού, έκτοτε, ο ροδόχρους είναι και ο πιο κοινός ταραμάς.
– Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές συνταγές με ταραμά. Η πιο γνωστή είναι η ταραμοσαλάτα. Το πλούσιο αυτό επάλειμμα θεωρείται το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες, πολτοποιημένο επάλειμμα από αυγοτάραχο που έχουμε χτυπήσει (κατά προτίμηση στο γουδί) με βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ή ψωμί. Προσθέτουμε, εν συνεχεία, εναλλάξ στο μείγμα ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αναλόγως με την απαιτούμενη δοσολογία. Συνήθως, η ταραμοσαλάτα που γίνεται με πατάτα είναι πιο κρεμώδης αλλά οι σκληροπυρηνικοί της παράδοσης επιμένουν ότι η μόνη αποδεκτή βάση είναι το ψωμί. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας δε προσθέτουν σκόρδο και πρασουλίδα σε αυτόν τον πουρέ. Άλλο παραδοσιακό πιάτο με ταραμά είναι ένα είδος κεφτέ.
http://www.asxetos.gr/pedia/fagita/sarakostiana/taramas-22335.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
100-120 γρ άσπρο ταραμά
1 ολόκληρο φραντζολάκι άσπρο χθεσινό ψωμί
5-6 κουταλιές της σούπας καλό ελαιόλαδο
άσπρο ξύδι (2-3 κουταλιές ανάλογα με τα γούστα σας)
μισό φλυτζάνι φρυγανιά
μισό κρεμμυδάκι ( μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε αλλά προσθέτει φοβερή γεύση)
Βάλτε μέσα στο Turbo το μισό κρεμμυδάκι και τον ταραμά.
Καθαρίστε το ψωμί από την κόρα και βάλτε το σε νερό να μουσκέψει .
Βάλτε το να στραγγίξει καλά . Στύψε το με τα χέρια σας αλλά μην πετάξετε το νερό που θα βγάλετε .
Αν ο ταραμάς μας είναι σφικτός μπορούμε να τον αραιώσουμε με αυτό το νεράκι .
Βάλτε το στυμμένο ψωμί στο Turbo και προσθέστε λίγο ξύδι και λάδι ..
Μην ρίξετε όλα τα υγρά σας από την αρχή αλλά σταδιακά ..
Ρίξτε την φρυγανιά .
Μπορείτε αντί για ξύδι να βάλετε χυμό λεμονιού ..
Προσθέστε λίγο λάδι ακόμα και λίγο ξύδι …
Εξαρτάται από σας πόσο σφικτή η αραιή θέλετε την ταραμοσαλάτα σας ..
Εγώ προσωπικά προτιμώ την ταραμοσαλάτα μου να < στέκεται >.
Στολίστε την με μια ελιά και ζυμώστε σπιτικές λαγάνες για να την απολαύσετε σωστά ..
Συνταγή λαγάνας : https://koykoycook.gr/?p=7000
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)