ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΑ

Κάτι η απωθητική της όψη, κάτι το ότι δεν εμφανίζεται συχνά στην παραδοσιακή μας μαγειρική, όπου χρησιμοποιεί περισσότερο το σέλινο, η σελινόριζα δεν είχε μπει μέχρι πρότινος ιδιαίτερα στην κουζίνα μας. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο την ευγενική και φίνα γεύση της και τους πολλούς τρόπους να την απολαύσουμε. Η σελινόριζα γίνεται ένα πρωτότυπο και πολύ γευστικό ορεκτικό, συνοδευτικό ή σαλατικό, σχετικά εύκολα. Οι χρήσεις της μοιάζουν με της πατάτας. Αγοράζοντάς την, θα υπολογίσουμε ότι με το καθάρισμα μειώνεται αρκετά η ποσότητά της. 

Πώς χρησιμοποιούμε τη σελινόριζα; Την τρίβουμε σε νόστιμες σαλάτες, ωμή ή ελαφρά ζεματισμένη (ονομαστή η γαλλική ρεμουλάντ, που τη συνδυάζει με μαγιονέζα). Τη φτιάχνουμε πουρέ, για να συνοδέψουμε κρεατικά ή ψαρικά, αφού ταιριάζει εξαιρετικά και με τα δύο. Ψητή στο φούρνο ή σοταρισμένη, σκέτη ή με άλλα λαχανικά είναι, επίσης, εξαιρετικό συνοδευτικό. Γίνεται μια εύκολη και γευστική βελούδινη σούπα. Μπαίνει σε μαγειρευτά, ιδιαίτερα στο χοιρινό, μαγειρεμένο με κρασί, ενώ δένει όμορφα και με το αβγολέμονο του φρικασέ. Γκρατινάρεται στο φούρνο, με τυριά (της ταιριάζει  ιδιαίτερα το ροκφόρ) ή μπαίνει σε τάρτες, πάλι με τυριά και ένα μείγμα αβγών. Αντικαθιστά το σέλινο σε όλα τα φαγητά, όταν θέλουμε πιο ήπια και γλυκιά γεύση και μυρωδιά.

Πώς την καθαρίζουμε; Ίσως ένας λόγος, που πολλοί αποφεύγουν τη σελινόριζα, είναι το θέμα “καθάρισμα”, που, τελικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Μη δοκιμάσετε να την καθαρίσετε σαν την πατάτα, γιατί θα παιδευτείτε. Την ακουμπάμε σταθερά σ’ ένα ξύλο κοπής και μ’ ένα κοφτερό, μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κομμάτι- κομμάτι τη φλούδα της κάθετα, προσπαθώντας να αφαιρούμε μόνο τη σάρκα που χρειάζεται. Κατόπιν, την περνάμε αμέσως με λεμόνι, εκτός αν τη ζεματίσουμε, γιατί μαυρίζει στην επαφή της με το οξυγόνο.

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, τη σελινόριζα.

http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=3631&sec=Umamifood

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 χοιρινά κότσια και ένα κομμάτι ψαχνό χοιρινό 25ο-300 γρ

2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο

3 μεγάλες σελινόριζες

1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες

3 κύβους λαχανικών η  κοτόπουλου

1 ποτήρι άσπρο σαμιώτικο βιολογικό κρασί Δρυούσα ( η όποιο άλλο

λευκό-όχι πολύ ξηρό έχετε)..

αλάτι και πιπέρι

3-4 λεμόνια ( τον χυμό τους)

1/2 φλυτζανιού Ελαιόλαδο

  

Καθαρίζετε τις σελινόριζες και πλένετε τα σέλινα καλά …

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς..

Κόψτε τις σελινόριζες σε κύβους και βάλτε τες στην γάστρα ..

Ακουμπήστε από πάνω τα κότσια και το ψαχνό ..

Κόψτε τα σέλινα σε χονδρά κομμάτια ..

Βάλτε τα πάνω από το κρέας .. Από πάνω βάλτε το κρεμμύδι ..

Αλατοπιπερώστε .. Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο και  το κρασί σας ..

 

Ζεσταίνετε νερό σε ένα κατσαρολάκι και διαλύστε μέσα τους κύβους λαχανικών η κοτόπουλου . 

Προσθέστε το στην γάστρα ..Τα υγρά πρέπει να φθάνουν μέχρι την μέση του σκεύους ..

Κλείστε το καπάκι και ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες …

Ανοίξτε το καπάκι , προσθέστε τον χυμό λεμονιού και αν το κρέας έχει γίνει

αφήστε το ανοικτό να πάρει χρώμα ..

Απολαύστε το με καλό άσπρο κρασί και την ανάλογη παρέα…

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON