ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Από τη Γαλλία στο πιάτο σας

Λίγος χυλός από αλεύρι αρκεί για να δημιουργήσετε μικρά, χορταστικά «θαύματα». Εύκαμπτη και λεπτή, η κρέπα είναι μια ελαφριά, απλή τηγανίτα γαλλικής έμπνευσης και γούστου, που μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή και να καταναλωθεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. Οι κρέπες προέρχονται από τη Βρετάνη, μια περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, τότε όμως δεν τις γέμιζαν, τις έτρωγαν κυρίως σαν ψωμί. Με την πάροδο των χρόνων, η κατανάλωσή τους παύει να είναι αποκλειστικότητα των Γάλλων και γίνονται δημοφιλείς σχεδόν παντού. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αρχίζουν να τις γεμίζουν με γλυκές κυρίως λιχουδιές, μετατρέποντάς τις σε ένα φίνο επιδόρπιο. 

Οι συνδυασμοί για τη γέμισή τους είναι άπειροι. Έχοντας ως αφετηρία τη βασική συνταγή για κρέπες, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, δημιουργώντας τις δικές σας μοναδικές κρέπες. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις πιο γευστικές ιδέες μας.
Οι αλμυρές κρέπες τυλίγονται γύρω από τυρί, λαχανικά, αλλαντικά, κρεατικά, ακόμα και θαλασσινά:
•Τυρί (γραβιέρα, κασέρι) με ψητή γαλοπούλα και λαχανικά. 
• Στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και μουστάρδα.
• Σολομό με ψιλοκομμένο άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι και μαρούλι. 
• Σοταρισμένα μανιτάρια με ντομάτα και τυρί. 
• Σοταρισμένα πράσα με τριμμένη παρμεζάνα.
• Κατίκι, λάδι, ρίγανη και κάππαρη.
• Φέτα λιωμένη με ρόκα, λιαστές ντομάτες και φρέσκα κρεμμυδάκια.
• Ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ανθότυρο ή γιαούρτι, και πιπέρι.
• Λεπτές λωρίδες ψητών λαχανικών (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ροδέλες κρεμμυδιού) με γιαούρτι ή ξινομυζήθρα, ή ραντισμένες με λάδι και μπαλσάμικο.

Οι γλυ­κές κρέπες αλείφονται με μαρμε­λά­δα, πάστα σοκολάτας-φουντου­κιού και κλείνουν μέσα τους φρούτα, κρέμες, κομπόστες, ξη­ρούς καρπούς, μέλι και ένα σωρό άλλους γλυκούς συνδυασμούς.
• Απλώνετε λίγη πάστα σοκολάτας και ροδέλες από μπανάνα ή φρούτα του δάσους.
• Αλείφετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας, διπλώνετε την κρέπα και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.
• Σοτάρετε λίγες φέτες από μήλα ή αχλάδια με λίγη ζάχαρη και μπρά­ντι ή λικέρ, προσθέτετε κανέλα και γεμίζετε την κρέπα με τα ζεστά φρούτα. Μπορείτε να τη σερβίρετε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
• Μία καθαρά ελληνική εκδοχή είναι να βάλετε λίγη μυζήθρα ή ξινομυζήθρα και να την περιχύσετε με θυμαρίσιο μέλι.
• Κοπανίστε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και τριμμένο γαρίφαλο.
• Ψιλοκόψτε φρούτα εποχής και ανακατέψτε τα με στραγγιστό γιαούρτι και μέλι.

Για να γεμίσετε τις κρέπες, βάζετε τη γέμιση κατά μήκος στο κέντρο τους, διπλώνετε πρώτα τη μία πλευρά πάνω από τη γέμιση και έπειτα την άλλη, ώστε να σκεπάσετε εντελώς τη γέμιση. Μπορείτε, όμως, να τις διπλώσετε και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας διάφορα σχήματα (π.χ. φακελάκια, κυλίνδρους, τρίγωνα, πουγκιά).
• «Ανοιχτή» κρέπα Μπορείτε, επίσης, να μην τις τυλίξετε, αλλά να τις σερβίρετε στοιβαγμένες τη μία πάνω στην άλλη (mille crêpes), μοιράζοντας ενδιάμεσα τη γέμιση σε ίσες ποσότητες.
• Στο φούρνο Οι αλμυρές κρέπες που περιέχουν τυρί μπαίνουν και στο φούρνο για 10-15 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να καταναλωθούν ζεστές.
• Βάλτε φωτιά Μπορείτε να απολαύσετε τις γλυκές κρέπες και φλαμπέ περιχύνοντάς τις με λίγο μπράντι η άλλο οινοπνευματώδες ποτό η λικέρ..

http://www.vita.gr/html/ent/847/ent.10847.asp

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ (10 μεσαίες κρέπες)

αυγά

1,1/3 φλυτζάνι γάλα

1,1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό φλυτζάνι ηλιέλαιο

2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας η 2 βανιλέτες

1 πρέζα αλάτι

2 κουταλάκια ζάχαρη

Βούτυρο για το τηγάνι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

250 γρ κουβερτούρα

1 φλυτζανι γάλα

1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού

Βάλτε όλα τα υλικά σε μπαίν μαρί  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα…

Περιχύστε τις κρέπες σας με όση ποσότητα από την σος θέλετε και απολαύστε τες..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

 

 Βάζετε τα αυγά σε ένα μπώλ.

Προσθέτετε το ηλιέλαιο ,το γάλα και το αλεύρι..

Ρίχνετε την ζάχαρη, το αλάτι και το άρωμα..

Χτυπάτε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει χυλός. 

Σε αντικολλητικό βάλτε ένα κομματάκι βούτυρο να λιώσει ..

Με μια κουτάλα πάρτε μείγμα τραβήξτε το τηγάνι από την φωτιά και ρίξτε το μέσα.

Περιστρέψτε γρήγορα να πάει το μείγμα παντού και μετά βάλτε το πάλι πάνω στο μάτι ..

Είναι έτοιμη να την γυρίσετε όταν την δείτε να έχει στεγνώσει από το υγρό και

φαίνονται μικρά φουσκώματα στην επιφάνεια της ..

Συνήθως η πρώτη κρέπα δεν βγαίνει τόσο καλή γιατί δεν έχει ζεσταθεί ακόμα καλά το τηγάνι ..

Μην απογοητευτείτε .. Η δεύτερη είναι πάντα καλύτερη …

Γυρίστε την κρέπα σας με μια πλακέ λαβίδα  η ένα κουτάλι και ένα πηρούνι..

Στρώστε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τις κρέπες εκεί με κομμάτια χαρτί ενδιάμεσα..

Μπορείτε έτσι να τις φυλάξετε και στο ψυγείο ..

Τυλίγοντας τες με σελοφάν μπαίνουν και στην κατάψυξη ..

Ανά 2-3 κρέπες βουτυρώστε πάλι το σκεύος σας..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON