ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Τα εσπεριδοειδη  «ασπίδα» ενάντια στα εγκεφαλικά λόγω φλαβανόνων

Απο την Θεοδώρα Τσώλη


Μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι οι φλαβανόνες τους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η κατανάλωση πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, αναφέρουν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς. Οι ερευνητές είδαν ότι τόσο η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όσο και των χυμών τους προστατεύει τον εγκέφαλο, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ισχύς και για τους άνδρες Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση αποκλειστικώς των εσπεριδοειδών στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο πλαίσιό της περιελήφθησαν χιλιάδες γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη «Nurses’ Health Study», ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες. Οι ερευνητές μελέτησαν την προστατευτική επίδραση που έχουν για τον εγκέφαλο τα φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί. Χρησιμοποίησαν στοιχεία που κάλυπταν διάστημα 14 ετών και αφορούσαν 69.622 γυναίκες οι οποίες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους. Μεταξύ άλλων οι εθελόντριες έδιναν κάθε τέσσερα χρόνια λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έκαναν. Εξετάστηκε συγκεκριμένα η σχέση που είχαν οι έξι κύριες υποκατηγορίες φλαβονοειδών με τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, αιμορραγικού εγκεφαλικού καθώς και με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου Δεν προέκυψε θετική σύνδεση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως όμως φάνηκε, οι γυναίκες που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες από φλαβανόνες μέσω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών αντιμετώπιζαν μικρότερο κατά 19% κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε απόφραξη λόγω θρόμβωσης κάποιου αγγείου που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο) σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν μικρότερες ποσότητες των αντιοξειδωτικών. Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης φλαβανονών κυμαινόταν στα 45 mg ημερησίως και το μικρότερο στα 20 mg ημερησίως. Σημειώνεται ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι του εμπορίου παρέχει 20-50 mg των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ανάλογα με την επεξεργασία που έχει γίνει στο προϊόν και τις συνθήκες αποθήκευσής του. Στο πλαίσιο της μελέτης οι φλαβανόνες που λάμβαναν οι γυναίκες προέρχονταν κυρίως από την κατανάλωση πορτοκαλιών αλλά και χυμού πορτοκάλι (82%) καθώς και από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ και χυμού γκρέιπφρουτ (14%). Ωστόσο οι ερευνητές συνιστούν στον πληθυσμό να προτιμά την κατανάλωση φρούτων και όχι έτοιμων χυμών οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Αντιφλεγμονώδης επίδραση Οπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Εντίν Κάσιντι, καθηγήτρια Διαιτολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας «μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ιδιαιτέρως η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι παίζουν τον ρόλο τους σε αυτήν την προστασία ενάντια στα εγκεφαλικά μέσω διαφορετικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της αντιφλεγμονώδους επίδρασής τους». Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως η κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμού εσπεριδοειδών, όχι όμως και άλλων φρούτων, προσέφερε προστασία ενάντια στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Από άλλη μελέτη είχε προκύψει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και της πρόληψης των εγκεφαλικών. Από τα συγκεκριμένα στοιχεία είχε πάντως φανεί σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκών φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια και της μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού.
Μια τρίτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες στη Σουηδία έδειξε ότι όσες εξ αυτών λάμβαναν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών – η πρόσληψη γινόταν κατά 50% μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών – εμφάνιζαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους.

 

http://users.sch.gr/babaroutsoup/diatrofi/trofes/trofimamain1.htm#ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 κιλό πολύ μικρά σφικτά μανταρίνια-κλημεντίνες

1,1/2 κιλό άσπρη ζάχαρη

5 κούπες νερό

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

 

Πλύντε καλά τα μανταρίνια και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάντε μια τρυπίτσα στην κορυφή τους .

Τραβήξτε και αφαιρέστε το άσπρο νεύρο που είναι στο κέντρο του μανταρινιού ..

Για πιο εύκολα χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι..

Βάλτε τα μανταρίνια να βράσουν και μετά από 10 λεπτά χύστε το νερό ..

Βάλτε φρέσκο νερό και επαναλάβετε αυτή την διαδικασία 5 φορές.

Με αυτό τον τρόπο θα ξεπικρίσετε τα φρούτα σας.

(δοκιμάστε λίγη από την φλούδα να δείτε αν ξεπίκρισε και αν όχι επαναλάβετε

την διαδικασία  άλλες 2 φορές).

Δεν χρειάζεται να τρίψετε απέξω τα μανταρίνια όπως ίσως έχετε διαβάσει

σε άλλες συνταγές.

Αφήστε τα σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν λίγο.

Ρίξτε  σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και τον χυμό.

Αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά ρίξτε μέσα τα μανταρίνια..

Βράστε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.

Κλείστε την φωτιά και αφήστε τα μέσα στην κατσαρόλα ένα ολόκληρο βράδυ.

Την άλλη ήμερα ανάψτε πάλι το μάτι και αφού αρχίσει ο βρασμός, 

ρίξτε μέσα την γλυκόζη.

Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Για να δοκιμάσετε αν έδεσε το σιρόπι στάξτε  2-3 σταγόνες με ένα κουτάλι σε εν πιατάκι..

Αν το σιρόπι απλώσει ( σαν νερό) δεν έχει δέσει ακόμα.

Αν < σταθεί > σαν στρογγυλές μπαλίτσες το σιρόπι είναι έτοιμο και πρέπει να

βγάλετε αμέσως το γλυκό από την φωτιά.

 

Αφήστε τα να κρυώσουν και βάλτε τα σε καθαρά,στεγνά βάζα..

Μην βάλετε το καπάκι από πάνω αν το γλυκό δεν κρυώσει εντελώς.

Φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος η στο ψυγείο.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..!!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON