ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Μια μερίδα κόκκινης κολοκύθας (1 φλυτζάνι του τσαγιού) περιέχει 3 γρ φυτικών ινών και μια μεγάλη ποσότητα β-καροτίνης, αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, C, E (αλφα-τοκοφερόλης), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), καλίου, μαγγανίου και χαλκού. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχει προστατεύουν την υγεία των ματιών και αναστέλλουν την δημιουργία καταρράκτη. Επιπλέον, η L-τρυπτοφάνη που υπάρχει στη σάρκα της κολοκύθας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής διάθεσης και την προστασία απο την κατάθλιψη. Τέλος, τα σπόρια της κολοκύθας ή αλλιώς πασατέμπος και το λάδι τους είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρούν την υγεία του δέρματος και προστατεύουν απο παθήσεις όπως αρθρίτιδα, υψηλή αρτηρικακή πίεση και καρκίνος. Αν δεν πειστήκατε ακόμα, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι φυτοστερόλες όπως και το γεγονός ότι ο πασατέμπος διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο απο οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρου. Για να αυξήσετε την κατανάλωση κολοκύθας καταναλώστε τη ψητή μαζί με άλλα ψητά λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο, τριμμένη σε ωμές σαλάτες, φτιάξτε κολοκυθόσουπα, αλμυρές και γλυκές κολοκυθόπιτες, πολτοποιήστε και ενσωματώστε την στον πουρέ πατάτας κλπ . Όσο αφορά τον κολοκυθόσπορο καλό είναι να καταναλώνεται ανάλατος.

http://nutritastic.wordpress.com/2011/10/07/5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/#more-724

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1901201310643

1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα

1 κιλό κρούστα ( εγώ χρησιμοποιώ πάντα Κανάκη )

2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι

2-3 κουταλιές ζάχαρη ( και παραπάνω ανάλογα ότι ταιριάζει στην δικιά σας γεύση και πόσο γλυκιά είναι η κολοκύθα σας )

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Λίγο πιπέρι

Λίγο ηλιέλαιο ( για το άλειμμα η αν τα τηγανίσουμε )

Τριμμένο τυρί (προτείνουμε Αλμυρό Μαστέλο) η αν θέλετε ζάχαρη για το πασπάλισμα

1601201310444

Κόβουμε την κολοκύθα στα δυο . Αφαιρούμε τα σπόρια και τα < μαλλιά > της.

Την βάζουμε στον φούρνο(αέρα) στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου να ψηθεί και να πιει τα υγρά της.

Κατόπιν αφαιρούμε την ψίχα με μια κουτάλα.Την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει για 24 ώρες.

 

Σε μεγάλο σκεύος ( αντικολλητική κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι) σοτάρουμε τα κρεμμύδια.

1701201310495 1701201310498

Προσθέτουμε την στραγγισμένη κολοκύθα ,την κανέλα, την ζάχαρη και το πιπέρι .

1701201310500

Σε σιγανή φωτιά γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά που θα βγάλει.

Η κολοκύθα μας αποκτά ομοιόμορφη υφή και αλλάζει χρώμα( σκουραίνει).

1701201310530

Κόβουμε την κρούστα κατά πλάτος .

Στρώνουμε μια γραμμή κολοκύθι λίγο πιο μέσα από την άκρη τής κρούστας ( όχι πολύ- πάχος σαν δάκτυλο) .

1701201310532 1701201310536

Γεμίζουμε, τυλίγουμε σε μικρά στρογγυλά στριφτάρια..

1701201310539

Αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ηλιέλαιο τα μπουρέκια μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά γίνονται πιο βαριά στην γεύση .

1701201310572

Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε με αλμυρό τυρί τριμμένο η ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.

1701201310576

Σας εγγυώμαι ότι αν τα φτιάξετε μπορείτε άνετα να φάτε μια πιατέλα ..

1701201310582

 

Καλή όρεξη !!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON