Μια μερίδα κόκκινης κολοκύθας (1 φλυτζάνι του τσαγιού) περιέχει 3 γρ φυτικών ινών και μια μεγάλη ποσότητα β-καροτίνης, αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, C, E (αλφα-τοκοφερόλης), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), καλίου, μαγγανίου και χαλκού. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχει προστατεύουν την υγεία των ματιών και αναστέλλουν την δημιουργία καταρράκτη. Επιπλέον, η L-τρυπτοφάνη που υπάρχει στη σάρκα της κολοκύθας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής διάθεσης και την προστασία απο την κατάθλιψη. Τέλος, τα σπόρια της κολοκύθας ή αλλιώς πασατέμπος και το λάδι τους είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρούν την υγεία του δέρματος και προστατεύουν απο παθήσεις όπως αρθρίτιδα, υψηλή αρτηρικακή πίεση και καρκίνος. Αν δεν πειστήκατε ακόμα, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι φυτοστερόλες όπως και το γεγονός ότι ο πασατέμπος διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο απο οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρου. Για να αυξήσετε την κατανάλωση κολοκύθας καταναλώστε τη ψητή μαζί με άλλα ψητά λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο, τριμμένη σε ωμές σαλάτες, φτιάξτε κολοκυθόσουπα, αλμυρές και γλυκές κολοκυθόπιτες, πολτοποιήστε και ενσωματώστε την στον πουρέ πατάτας κλπ . Όσο αφορά τον κολοκυθόσπορο καλό είναι να καταναλώνεται ανάλατος.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα
1 κιλό κρούστα ( εγώ χρησιμοποιώ πάντα Κανάκη )
2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι
2-3 κουταλιές ζάχαρη ( και παραπάνω ανάλογα ότι ταιριάζει στην δικιά σας γεύση και πόσο γλυκιά είναι η κολοκύθα σας )
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγο πιπέρι
Λίγο ηλιέλαιο ( για το άλειμμα η αν τα τηγανίσουμε )
Τριμμένο τυρί (προτείνουμε Αλμυρό Μαστέλο) η αν θέλετε ζάχαρη για το πασπάλισμα
Κόβουμε την κολοκύθα στα δυο . Αφαιρούμε τα σπόρια και τα < μαλλιά > της.
Την βάζουμε στον φούρνο(αέρα) στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου να ψηθεί και να πιει τα υγρά της.
Κατόπιν αφαιρούμε την ψίχα με μια κουτάλα.Την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει για 24 ώρες.
Σε μεγάλο σκεύος ( αντικολλητική κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι) σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε την στραγγισμένη κολοκύθα ,την κανέλα, την ζάχαρη και το πιπέρι .
Σε σιγανή φωτιά γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά που θα βγάλει.
Η κολοκύθα μας αποκτά ομοιόμορφη υφή και αλλάζει χρώμα( σκουραίνει).
Κόβουμε την κρούστα κατά πλάτος .
Στρώνουμε μια γραμμή κολοκύθι λίγο πιο μέσα από την άκρη τής κρούστας ( όχι πολύ- πάχος σαν δάκτυλο) .
Γεμίζουμε, τυλίγουμε σε μικρά στρογγυλά στριφτάρια..
Αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ηλιέλαιο τα μπουρέκια μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά γίνονται πιο βαριά στην γεύση .
Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε με αλμυρό τυρί τριμμένο η ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.
Σας εγγυώμαι ότι αν τα φτιάξετε μπορείτε άνετα να φάτε μια πιατέλα ..
Καλή όρεξη !!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)