ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ

Τα δημητριακά και τα παράγωγά τους είναι ο ιστορικός στυλοβάτης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Πρωτίστως το στάρι, που έδινε το πιο αγαπητό στην Ελληνίδα νοικοκυρά αλεύρι, δευτερευόντως το κριθάρι, αλλά ακόμη και το πιο φθηνό και ταπεινό καλαμποκάλευρο κυριολεκτικά έθρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων δίνοντας δεκάδες σπιτικά παρασκευάσματα με πιο σημαντικά το ψωμί και το φύλλο για τις πίτες. Φύλλο χοντρό χωριάτικο, που λειτουργούσε ως βάση και επικάλυμμα της γέμισης, αποτελεί μία από τις μορφές που μπορούσε να πάρει το αλεύρι στα επιδέξια χέρια της μάνας ή της γιαγιάς, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευχάριστη ποικιλία στο καθημερινό και το γιορτινό τραπέζι για τα παιδιά, τα εγγόνια, τους φίλους, τους συγγενείς.

 

Οι πίτες της Ελλάδας

 

Γκιουλαμάς:
Μια πλούσια πίτα από την Κρήτη με βάση το κοτόπουλο και τα συκωτάκια πουλιών.

Μπατσαριά:
Γιαννιώτικη λαχανόπιτα με τυρί, ξινόγαλο και καλαμποκίσιο αλεύρι.

Γκιεσλεμέδες:
Μυτιληναίικα πιταρούδια που φτιάχνονται με σπιτικό φύλλο, μαλακή φέτα και αυγά και ψήνονται στο τηγάνι.

Πισία:
Τηγανητά πιτάκια από τον Πόντο, με γέμιση που στηρίζεται στις πατάτες και το τσιγαριστό κρεμμύδι.

 

http://delicieuses.forumotion.net/t989-topic

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

SONY DSC

2,2/3 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

14 κουταλιές σούπας νερό η και περισσότερο(3-4 κουταλιές)

4 κουταλιές καλαμποκέλαιο

1 κουταλιά άσπρο ξύδι

2 κουταλάκια αλάτι

2 κουταλιές ζάχαρη (αν το φύλλο χρησιμοποιηθεί για γλυκά)

μαλακό βούτυρο για το βουτύρωμα της ζύμης ( όχι λιωμένο)

Βάλτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και δουλέψτε τα με τον γάντζο.

Η ζύμη θα κολλάει και θα είναι μαλακή.

Αλείψτε την με λάδι.

Τυλίξτε την ζύμη σε σελοφάν και αφήστε την να ξεκουραστεί τουλάχιστον 2 ώρες.

Όσο πιο πολύ την αφήσετε τόσο πιο καλά θα δουλευτεί. Εγώ την άφησα 3,5 ώρες.

Στρώστε στον πάγκο σας ένα σεντόνι και<αλείψτε το> με αλεύρι με την παλάμη σας..

Βάλτε μπόλικο να γίνει ένα στρώμα.

Καλά είναι να μπορείτε να γυρνάτε γύρω γύρω κατά το άνοιγμα του φύλλου.

Μπορείτε να το κάνετε και στο τραπέζι της κουζίνας (ειδικά αν είναι στρογγυλό).

Χωρίστε την ζύμη σας σε μπαλάκια (3-4)..

Ξεκινήστε να ανοίγετε το φύλλο από το κέντρο προς τα έξω.

Βουτυρώστε το όσο πιο καλά μπορείτε.

Εγώ το κάνω με το χέρι.

Κάνω ένα μπαλάκι με βούτυρο και το κυλάω με προσοχή πάνω στην ζύμη.

Κινηθείτε γύρω γύρω και ανοίγετε με τον πλάστη που πρέπει να είναι συνεχώς καλά αλευρωμένος.

Η ζύμη είναι ελαστική και αντιστέκεται στον πλάστη σας.

Στο τέλος το φύλλο πρέπει να είναι λεπτό (σχεδόν διάφανο).

Πιάστε το με τα χέρια σας και τεντώστε το όσο μπορείτε.

Ανοίγοντας το θα δημιουργηθούν κάποια στιγμή οι πρώτες τρύπες.

Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο..

Αν κάνετε στριφτόπιτες βάλτε την γέμιση στην άκρη του φύλου και τυλίξτε σε στριφτάρι.

Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι και συνεχίστε  μέχρι να σωθεί το φύλλο ..

Ανοίξτε καινούργιο φύλλο και εξακολουθήστε το γέμισμα.

Ξεκινήστε από το κέντρο του ταψιού προς τα έξω μέχρι να το γεμίσετε.

 

SONY DSC

Βουτυρώστε την στριφτόπιτα προτού την ψήσετε .

Ψήστε όλες τις πίτες και τα γλυκά σε προθερμασμένο φούρνο.

Λαδώστε καλά το σκεύος που θα στρώσετε την πίτα σας.

SONY DSC

Για επιτυχημένο ψήσιμο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάθε φούρνος έχει την ιδιομορφία του.

Προσαρμόστε τις θερμοκρασίες ψησίματος κάθε συνταγής στη λειτουργία του δικού σας φούρνου.

Αν κάνετε πίτα ανοίξτε 6 λεπτά φύλλα  η 2 χονδρά..

Στρώστε τα 3 από κάτω . Βουτυρώστε.

Βάλτε μέσα την γέμιση σας και κλείστε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.

Ενώστε σε κόθρο πιάνοντας το κάτω με το πάνω φύλλο και στρίβοντας το προς τα μέσα…

Μην βάλετε πολλή γέμιση .

Οι παραδοσιακές πίτες είναι λεπτές και τραγανές.

Καλή επιτυχία..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης-Παναγιώτης Μαχαίρας)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON