Τα αλμυρά κέικ είναι πολύ δημοφιλή στην Γαλλία .Είναι εύκολα στην παρασκευή και
μπορείτε άνετα να τα χρησιμοποιήσετε σε τραπέζι η μπουφέ.
Ταιριάζουν υπέροχα με σούπες η σαλάτες ..
Ξυπνώντας σήμερα αποφάσισα ότι θα φτιάξω στον ευατό μου κάτι πολύ διαφορετικό
για πρωινό .. Τσάι Earl Grey και ζεστό αλμυρό κέικ με γραβιέρα ,φέτα,ζαμπόν και λιαστή ντομάτα..
Την ώρα που το κέικ ψηνόταν, σκόρπισε στην κουζίνα η χαρακτηριστική μυρωδιά
της φρεσκοψημένης τυρόπιτας.
Αυτό και μόνο είναι από μόνο του ικανό να με κάνει να ψήνω αλμυρό κέικ μια φορά τη βδομάδα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπαίκιν πάουντερ
3 ολόκληρα αυγά
Μισό φλιτζάνι καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο
1/2 φλιτζανιού γάλα
αλάτι -πιπέρι- 1/4 κουταλάκι κόκκινη γλυκιά πάπρικα
100 γρ γραβιέρα η κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γρ φέτα σε κυβάκια
100 γρ σπάλα καπνιστή κομμένη σε κομματάκια
50 γρ λιαστές ντομάτες κομμένες σε κομματάκια
Σε ένα μπώλ ανακατέψτε το το αλεύρι και το μπαίκιν πάουντερ.
Σε ένα μεγάλο μπώλ χτυπήστε με σύρμα τα αυγά και προσθέστε το ηλιέλαιο και το γάλα ..
Ρίξτε αλάτι,πιπέρι και την πάπρικα στο μείγμα..
Προσθέστε το αλεύρι .
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
Ρίξτε τα τυριά,τις λιαστές ντομάτες και την σπάλα .
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150 C.
Βουτυρώστε μια φόρμα για ψωμί(μακρόστενη )και πασπαλίστε
με αλεύρι. Τινάξτε να φύγει το έξτρα αλεύρι.
Βάλτε το μείγμα μέσα στην φόρμα και ψήστε στους 150 C για 45-50 λεπτά
μέχρι να ροδίσει καλά η μέχρι να το τρυπήσετε με ένα μαχαίρι και
η λάμα να βγαίνει καθαρή.
(Αν δείτε το κέικ σας να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα απλά ρίξτε από πάνω ένα
κομμάτι αλουμινόχαρτο).
Βγάλτε το αμέσως από την φόρμα και αφήστε το να κρυώσει καλά .
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα ,τις λιαστές ντομάτες και την σπάλα
( σύνολο 250 γρ) με σοταρισμένα μανιτάρια ,παρμεζάνα ,ψιλοκομμένες ελιές,
σκόρδο, μαϊντανό. καπνιστό σολομό,αρωματικά(βασιλικό, άνηθο,μαϊντανό κτλ) .
Κρατήστε την υπόλοιπη συνταγή ίδια και αλλάξετε μόνο τα τελευταία 250 γρ των υλικών.
Κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς και απολαύστε κάθε φορά καινούργια γεύση από το κέικ σας …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου) (Φωτογραφίες: Ρένα Κώστογλου)