ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ

Η πάστα φλόρα είναι από τα πρώτα γλυκά που έμαθα να κάνω .

Είναι το γλυκό που ανακυκλώνει τις ξεχασμένες μαρμελάδες του ψυγείου μας.

Το όνομα της  μας θυμίζει την αξέχαστη Μαίρη Αρώνη στην ελληνική ταινία <Μια τρελή οικογένεια>.

Η κλασική πάστα φλώρα είναι από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές γλυκές γεύσεις.
 
Παραδοσιακά, στη γέμιση βάζουν μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα του δάσους
 
αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και με μαρμελάδα κεράσι, σύκο, πορτοκάλι ή βερίκοκο.

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1911201318619

250 γρ μαργαρίνη η βούτυρο

125 γρ  άσπρη ζάχαρη ( άχνη η κρυσταλλική)

2 βανίλιες

ξύσμα από ένα πορτοκάλι η λεμόνι η μανταρίνι

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

500  γρ αλεύρι ΦΑΡΙΝ ΑΠ μύλοι αγίου Γεωργίου (και ίσως και λίγο παραπάνω)

1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο

Μαρμελάδα ροδάκινο η βερίκοκο (1 με 1,1/2 φλιτζάνι)η όποια άλλη μαρμελάδα θέλετε.

Εμείς  χρησιμοποιήσαμε μαρμελάδα βατόμουρο .

 

Χτυπήστε στο μίξερ την μαργαρίνη  με την άχνη.


Ρίξτε τις βανίλιες και το ξύσμα.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά.

Αλλάξτε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι  και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.

1911201318562

Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια .

1911201318573

Βουτυρώστε ένα σκεύος τάρτας,ανοίξτε το ένα κομμάτι της  ζύμης με τον πλάστη

σε αλευρωμένη επιφάνεια,μεταφέρετε την στο σκεύος και βάλτε την στο ψυγείο.

Αφήστε την να σταθεί για 15-20 λεπτά..

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 C.

1911201318579

Βάλτε την μαρμελάδα μέσα στην τάρτα και απλώστε την ομοιόμορφα .

1911201318583

Ανοίξτε και το άλλο κομμάτι με τον πλάστη .

Κόψτε με κόφτη πίτσας λωρίδες πάχους ενός δακτύλου.

1911201318587

Τοποθετείστε τες πάνω στην μαρμελάδα έτσι ώστε να

σχηματίζουν μικρά τετραγωνάκια η σταυροειδώς .

1911201318594

Αλείψτε με  το ασπράδι  τις λωρίδες και στα άκρα της ζύμης- βάσης .

1911201318618

Ψήστε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί 30-40 λεπτά .

Αφήστε να κρυώσει εντελώς και να πήξει η μαρμελάδα  προτού την κόψετε σε κομμάτια.

2011201318669

Βέβαια μπορείτε να αλλάξετε την κλασσική εικόνα της Πάστα Φλόρα κάνοντας

παιχνίδια με την ζύμη όπως έκανα εγώ….

0501201630940 (2) 

1512201634952-2 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON