ΠΙΤΣΑ …ΤΙ ΑΛΛΟ ?!

Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα …

Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο, το ονόμασαν πλακούντος και το έψηναν με διάφορα υλικά, το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο.

6ος αιώνας π.Χ.
Περσική αυτοκρατορία, οι στρατιώτες του Δαρίωνος του μεγάλου οι οποίοι ήταν συνηθησμένοι σε μεγάλες πορίες, έψηναν πάνω στις ασπίδες τους λεπτό ψωμί και έπειτα το κάλυπταν με τυρί.

3ος αιώνας π.Χ.
Ο Porcius Cato έγραψε την πρώτη ιστορία της Ρώμης. Σε ένα σημείο αναφέρει ότι έτρωγαν, λεπτό στρογγυλό ψωμί με ελαιόλαδο, μυρωδικά και μέλι, τα οποία τα έψηναν στην πέτρα.

1ος αιώνας π.Χ.
Ο αρχαίος «Μαμαλάκης» των Ρωμαίων, Marcus Gavius Apicius, άριστος μάγειρας που αγαπούσε το φαγητό τόσο πολύ και αυτοκτόνησε όταν καταστράφηκε οικονομικά από φόβο ότι δε θα είχε χρήματα για να φάει, αναφέρει στο βιβλίο του, σε μια συνταγή του, για βάση από ψωμί στην οποία έβαζε πάνω κοτόπουλο, τυρί, σκόρδο, πιπεριά και λάδι.

16ος αιώνας μ.Χ.
1522 έρχονται οι τομάτες για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έτσι οι Ιταλοί προσθέτουν πρώτοι σάλτσα τομάτας και έτσι δημιουργείτε η πρώτη απλή πίτσα.

17ος αιώνας μ.Χ
Η πίτσα έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην Νάπολι και ανώτερες τάξεις αρχίζουν να την επισκέπτονται, για να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό που τρώνε οι φτωχοί και το φτιάχνουν άντρες που ονομάζονται πιτσαγιόλοι.

18ος αιώνας μ.Χ
Η βασίλισα Μαρία Καρολίνα Λορένα διατάζει να φτιαχτεί φούρνος στο καλοκαιρινό παλάτι, για να μπορεί ο σεφ να δημιουργεί πίτσες για αυτήν και για τους καλεσμένους της.

19ος αιώνας μ.Χ
1889 χρονιά σταθμός στην ιστορία της πίτσας.
Η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου 1ου, Μαργαρίτα είχε πάει στη Νάπολι για διακοπές, δεν ήταν δυνατό να μη δοκιμάσει αυτό το έδεσμα, κάλεσε λοιπόν τον πιο φημισμένο πιτσαγιόλο (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. 3 είδη πίτσας έφτιαξε εκείνη τη μέρα , η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο,λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες (τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας) . Η τρίτη πίτσα άρεσε στη βασίλισα τόσο πολύ που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο προς τιμή της βασίλισας ονόμασε την τρίτη πίτσα «μαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα μετά από 117 χρόνια, θα το βρούμε σχεδόν σε όλες τις πιτσαρίες και φυσικά στην πρωτεύουσα της πίτσας, τη Νάπολι.

Μετά από λίγα χρόνια, μαζί με τους Ιταλούς που μεταναστεύουν στην Αμερική, μεταναστεύει και η πίτσα, πρώτος σταθμός της το Σικάγο.
Βορειοανατολικά των Η.Π.Α. η πίτσα ονομάζεται τοματόπιτα , η διαφορά της ; βάζουμε ότι υλικά θέλουμε αλλά αντί η σάλτσα να είναι κάτω, είναι πάνω από όλα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν φτιαχτεί χιλιάδες είδη πίτσας και ζύμης : παχιά, λεπτή, μέτρια, σκεπαστή, με μυρωδικά, με διάφορα είδη τυριών, ψημένη, σε ηλεκτρικό φούρνο, σε φούρνο με ξύλα, σε γκάζι, ακόμα και στα κάρβουνα.

 http://www.willys.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=30

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΣΑΛΤΣΑ

2411201634376-2

300 γρ κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
πιπέρι
αλάτι ( με προσοχή : εξαρτάται πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλετε)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα

260920124143
Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μπώλ και ανακατεύετε.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

260920124137

1 κιλό αλεύρι σκληρό(μπορεί και παραπάνω)

3 φακελακια μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή

400 ml περίπου χλιαρό νερό

100 ml ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

1 αυγό (προαιρετικά)

Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη..

260920124129

Η δοσολογία τής ζύμης είναι διπλή δόση.

Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.Διαλύστε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό  και το λάδι.

Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς,το αλάτι και την ζάχαρη .

Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.

Ρίξτε το αυγό.

Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..

Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου…

28092012494

Ανοίξτε το φύλλο για την Πίτσα σας σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

Σε ένα μεγάλο ταψί  στρώστε χαρτί ψησίματος.

Λαδώστε το και μεταφέρτε το φύλλο της πίτσας πάνω στο χαρτί..

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1702201632349-2

1 κονσέρβα κομμένα μανιτάρια

400 γρ τριμμένη μοτσαρέλα η 15 φέτες μαλακό τυρί γκούντα

15 φέτες ζαμπόν

3 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 

Μπέικον, λουκάνικα ( προαιρετικά)

2411201634375-2

Στρώστε την σάλτσα με μια κουτάλα πάνω στην ζύμη…

Ρίξτε  από πάνω  τα μανιτάρια..

2411201634378-2

Βάλτε από πάνω το μισό τυρί.

Συνεχίστε με το ζαμπόν..

1702201632347-2

Βάλτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.

Τελειώστε με τις πιπεριές .. 

1702201632351-2

Ψήστε περίπου για 20 -25 λεπτά  σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C  

όσο χρειάζεται για να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η πίτσα από κάτω.. 

1702201632353-2

Καλή σας όρεξη!!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON