ΜΠΕΚΡΗ ΜΕΖΕ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΣΑΜΟΥ

Ο χοίρος (κοιν. γουρούνι), είναι οικόσιτο θηλαστικό ζώο, που ανήκει στο γένος συς, στην οικογένεια συΐδες και στην τάξη αρτιοδάκτυλα. Είναι ζώο παμφάγο και πολύ γόνιμο. Από τα αρχαιότατα χρόνια πιστεύεται, ότι ο κατοικίδιος χοίρος (συς ο οικοδίαιτος, Sus scrofa domesticus), είναι απόγονος του αγριόχοιρου, τον οποίο εξημέρωσε ο άνθρωπος. Ζει σε όλα τα μέρη της γης και σήμερα εκτρέφεται μόνον και μόνον για το νοστιμότατο κρέας του.

Όλες οι φυλές των γουρουνιών, χαρακτηρίζονται γενικά από χοντροκαμωμένο και μονοκόμματο σώμα, κοντά πόδια και κωνικό κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε μακρύ ή κοντό ρύγχος. Ο χοίρος, προσαρμόζεται σχεδόν μ’ όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα σε εύκρατα κλίματα. Είναι ζώο παμφάγο και τρώγει σχεδόν όλες τις τροφές. Το πεπτικό του σύστημα, μπορεί να επεξεργαστεί οποιαδήποτε τροφή, λέγεται ότι το γουρούνι, τρώγει ότι και ο άνθρωπος. Αυτό θεωρείται ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους εκτροφείς χοίρων, διότι με αυτή την παμφαγία του, επιτυγχάνεται η μεγίστη απόδοσή του, σε κρέας και λίπος.

Το γουρούνι, τα πιο παλιά χρόνια, αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα στην οικιακή οικονομία. Έκαστη οικογένεια, κάθε χρόνο έθρεφε ένα χοιρινό, για τις διατροφικές ανάγκες της και το ονόμαζε θρεφτάρι. Σε παλιότερες εποχές, όπου το κρέας ήταν είδος πολυτελείας, για τους χωρικούς, που το έτρωγαν μόνο τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, τα πανηγύρια και το Πάσχα. Επειδή όμως, οι οικογένειες τότε ήταν πολυπληθείς φρόντιζαν για την εξασφάλιση και της ανάλογης ποσότητας κρέατος. Γι’ αυτό κάθε αγροτική οικογένεια, διατηρούσε ένα ή περισσότερα οικόσιτα γουρούνια.

http://androni.blogspot.gr/2012/02/blog-post_16.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(6-7 μεγ. μερίδες)

1500 γρ χοιρινό ψαχνό από σπάλα και κομματάκια από καθαρό λίπος

3 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες

2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες

2 κονσέρβες μανιτάρια ολόκληρα( συνολικά 500 γρ)

2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί

1 κονσέρβα ντοματάκια περασμένα από το μούλτι

1 φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους

2 κουταλιές σούπας πελτές ντομάτας

άσπρο, μαύρο και κόκκινο πιπέρι

Μπούκοβο για πιο καυτερή γεύση (προαιρετικά)

αλάτι

1 κύβο κρέατος

300 γρ γραβιέρα Σάμου σε κυβάκια

Καλαμποκέλαιο

Κόψτε το κρέας σε κύβους.

Σωτάρετε και ρίξτε τα  3 πιπέρια.

 

Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν….

 

..Τις πιπεριές……

 

…Τα μανιτάρια ολόκληρα….

Σβήστε με το κρασί.

 

Προσθέστε τα ντοματάκια, την ντομάτα και τον πελτέ μαζί με το κύβο..

Συμπληρώστε αλάτι (αν χρειάζεται)και νερό( να σκεπαστεί το κρέας)..

Βάλτε να πάρει μια βράση και μεταφέρτε το στον φούρνο στους 250C.

Αφήστε το να πιει τα υγρά του και να μελώσει η σάλτσα.

 

Τελευταία στιγμή προσθέστε τα κυβάκια γραβιέρας και βάλτε  ξανά στον φούρνο να λιώσουν.

 Σερβίρετε μαζί με σαμιώτικα κρασιά…Και Καλή σας Όρεξη!!

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON