Κάποτε λέγεται, ότι ένας πάμφτωχος, σε χωριό της Πηνείας, όμως ήταν πολύ υπερήφανος και δεν ανεχόταν την φτώχεια του. Όταν έσφαξε το θρεφτάρι χοιρινό του τις απόκριες, κράτησε τα βασιλικά του. Και κάθε βράδυ έκοβε ένα κομματάκι από δαύτα και το έριχνε στα κάρβουνα του τζακιού του, που έκαιγε όλο τον Χειμώνα. Η τσίκνα, που έβγαινε κάθε βράδυ, ανησύχησε όχι μόνον την γειτονιά, αλλά και ολόκληρο το χωριό. Αναρωτιόντουσαν όλοι, πως είναι δυνατόν, ένας φτωχός άνθρωπος, κάθε βράδυ να τσικνίζει. Από τα πολλά, μια ημέρα δυο γείτονες περίεργοι, δεν άντεξαν στον πειρασμό και αποφάσισαν να μπούνε στο κονάκι του, για να εξακριβώσουν τι συνέβαινε με τον φτωχό. Μόλις κτύπησαν την πόρτα, εκείνος έτρωγε με την οικογένειά του, τότε ζήτησε από την γυναίκα του, τσάκα- τσάκα, να μαζέψει το τραπέζι και τους είπε να πουν ότι τρώγανε ψητό χοιρινό στα κάρβουνα.
Μόλις, οι περίεργοι γείτονες, μπήκανε στο σπίτι, τελείωνε το μάζεμα του τραπεζιού η νοικοκυρά.
– Καλησπέρα σας
– Καλησπέρα γειτόνοι. Άτυχοι είστε ορέ! Τους λέγει. Μόλις αποκιώσαμε το φαΐ και δεν απόμεινε ούτε κόκαλο, βλέπεται έχω τρανή λυκουνιά, αλλά ας πιούμε ένα κρασάκι, μιας και διαβήκατε στο πορτόξυλό μου.
– Καλάάά! Καλάάά! Του λέγει ο ένας γείτονας. Πως διάβολο γίνεται και κάθε βράδυ τσικνίζεις; Μας τσάκισες τα ρουθούνια με ευτούνες τις τσίκνες κάθε βράδυ ρε γείτονα και μας κάνεις και τρέχουνε τα σάλια μας απ’ την λιγούρα.
– Ας είναι καλά τα βασιλικά κρέατα γείτονες. Ο Θεός είναι μεγάλος και με χορταίνει κρέας, κάθε ημέρα. Ας είναι καλά τα βασιλικά κρέατα.
Οι γείτονες δεν κατάλαβαν τίποτα, ήπιαν το κρασάκι τους και αποχώρησαν, προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο, του πονηρού Πηνειώτη.
http://androni.blogspot.gr/2012/02/blog-post_16.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(7-8 μερίδες)
1/3 φλυτζανιού φασόλια μαυρομάτικα
1/3 φλυτζανιού φακές ψιλές
1-3 κλωνάρια σέλερυ κομμένο σε κομματάκια
2 καρότα σε κυβάκια
2-3 πατάτες σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 πανσέτες χοιρινές με αρκετό λίπος κομμένες σε κυβάκια
Λίγο σπορέλαιο για το σοτάρισμα
μισό φλυτζάνι αρακά
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ Μεταξά.
1 κύβο ζωμό βοδινού η λαχανικών
μισό φλυτζανι κουσκουσάκι της Misko η ότι άλλο ζυμαρικό προτιμάτε
αλάτι
μαύρο και άσπρο πιπέρι
Βάλτε τις φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια να βράσουν μόνα τους σε μια κατσαρόλα.
Σωτάρετε τις πανσέτες να πάρουν χρώμα με το δικό τους λίπος..
Προσθέστε όλα τα λαχανικά εκτός από τον αρακά μέσα στον τηγάνι με την πανσέτα
συν λίγο σπορέλαιο για να μαραθούν και να πάρουν γεύση από το χοιρινό…
Σβήστε με το κονιάκ και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ του .
Αφού βράσουν τα φασόλια και οι φακές χύστε το νερό τους..
Ρίξτε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με τα όσπρια.
Συμπληρώστε αρκετό ζεστό νερό να τα σκεπάσει και ρίξτε μέσα τον κύβο..
Προσθέστε και τον αρακά .
Μετά από λίγο όταν και ο αρακάς είναι σχεδόν έτοιμος και τα λαχανικά
σας μαλακωμένα ρίξτε το κουσκουσάκι , το αλάτι και τα πιπέρια.
Αφήστε τα να βράσουν μέχρι να φουσκώσει το ζυμαρικό..
Σερβίρετε με μπόλικο ψωμάκι και γραβιέρα Σάμου .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)










Φοβερή η σούπα σου Ρένα μου και απολαυστική η ιστορία!
ευχαριστω ερη μου για τα καλα σου λογια!!!