Η Όρνιθα, ή κοινώς κότα, (αρσενικός: πετεινός ή κόκορας ουδέτερο το κοτόπουλο) (επιστ. Gallus gallus domesticus – Όρνιθα η όρνιθα η οικιακή) είναι ένα εξημερωμένο πτηνό. Είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, αφού υπολογίζεται ότι το 2003 υπήρχαν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια εκπρόσωποι του είδους. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερες κότες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο πουλί, ή και από τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος εκτρέφει τις κότες κυρίως ως πηγή τροφίμων, για το κρέας τους και τα αυγά τους.
Η κότα πιστεύεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στοιχεία ότι η εξημέρωση της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια
Από την Ινδία το εξημερωμένο πτηνό διαδόθηκε στην Περσία, τη Λυδία, μετά στη δυτική Μικρά Ασία και γύρω στον 9-8 αιώνα π.Χ. και στην Ελλάδα.
Η κότα ήταν γνωστή στην Αίγυπτο από την 18η Δυναστεία, σαν το “το πουλί που γεννάει ένα αυγό κάθε μέρα”. Η κότα ήρθε στην Αίγυπτο από την Συρία και τη Βαβυλώνα, σύμφωνα με τα χρονικά του Τούθμωση Γ’. Στην Παλαιά Διαθήκη δεν γίνεται καμιά αναφορά στην εξημερωμένη κότα.
Η μακροβιότερη κότα, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 16 χρονών !
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%81%CE%BD%CE%B9%CE%B8%CE%B1
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 μέτρια στήθη κοτόπουλου(ολόκληρα) βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα καλαμπόκι (340 γρ)
2 μέτρια αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
Μισή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι-άσπρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
Λίγο φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
Στραγγίξτε το καλαμπόκι και βάλτε το σε μια σαλατιέρα.
Ψιλοκόψτε την πιπεριά και προσθέστε την.
Κάντε το ίδιο με το αγγουράκι τουρσί.
Προσθέστε τα τριμμένα καρότα.
Ρίξτε το ψιλοκομμένο στήθος, το αλάτι , πιπέρι , την μαγιονέζα, το γιαούρτι και το άσπρο ξύδι.
Ανακατέψτε καλά..
Ρίξτε από πάνω φρέσκο μαιντανό και σερβίρετε.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Καλή Χρονιά!! Χρόνια πολλά!!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)