Στο µικροσκόπιο… το αβοκάντο
Σε 88% ανέρχεται η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά, καθιστώντας το έναν ιδιαίτερο καρπό, καθότι, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, είναι το μοναδικό που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο εκπρόσωπο το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Το γεγονός όμως, ότι το αβοκάντο είναι πλουσιότατο σε λίπος το καθιστά και ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει σχεδόν εξαπλάσιες θερμίδες (320) σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο του ίδιου μεγέθους. Γι’ αυτό, εάν προσέχετε τη σιλουέτα σας, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο – σκεφτείτε ότι μία φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γρ. λίπους. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσής του, αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη επίδραση αυτού του λιπαρού φρούτου στην υγεία μας. Ας δούμε τα συμπεράσματα των ερευνών τους…
Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση (2007) στο επιστημονικό περιοδικό «Seminars of Cancer Biology». Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (αλάτι) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού. Η ευεργετική δράση του αβοκάντο στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.
● Το φρέσκο αβοκάντο έχει πράσινο φλοιό και σφριγηλή σάρκα η οποία πιέζεται ελαφρά με το χέρι. Αποφύγετε το αβοκάντο που έχει καφέ χρώμα, η σάρκα, του είναι πολύ μαλακή ή πολύ σκληρή.
● Το αβοκάντο είναι νοστιμότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά το βρίσκετε στην αγορά όλο το χρόνο.
● Η γεύση του είναι βουτυρώδης. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, αλλά τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
● Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές, αλλά και όπου καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, κυρίως λεμονιές. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην Κρήτη, όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με περισσότερα από 50.000 δέντρα, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου ένας τόνος ανά στρέμμα.
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.7260.asp
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 ώριμα αβοκάντο
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
αλάτι
λίγο άσπρο πιπέρι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
Αφαιρέστε την ψίχα από τα αβοκάντο σας με ένα κουταλάκι και βάλτε την στο μούλτι.
Προσθέστε την μαργαρίνη.
….Και το ξύδι .. Χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα.. Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι.
Καθαρίστε το σκόρδο.Ρίξτε το και αυτό στο μείγμα.
Το Dip σας είναι έτοιμο … Απολαύστε το με κριτσίνια, πατατάκια ,ντορίτος,νάτσος..κτλ..
Βάλτε το πάνω σε ψωμί σικάλεως μαζί με ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Καλή Χρονιά!! Χρόνια πολλά!!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)