Βρώμη: Ένας διατροφικός θησαυρός
Μας χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει, θρέφει και ενισχύει τον οργανισμό μας ειδικά όταν συνδυαστεί με εξίσου ευεργετικές τροφές όπως άπαχο γάλα, μέλι, φρούτα, κρέας και λαχανικά.
Με λίγα λόγια η βρώμη μας κάνει μόνο καλό γι αυτό και βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πρωτεΐνες που περιέχει η βρώμη βοηθούν – σύμφωνα με τους ειδικούς – τον οργανισμό να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας,.
Πέραν όμως από την συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού συνολικά η κατανάλωση βρώμης μας βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς μια μικρή μόνο ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει την αίσθηση του κορεσμού.
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η βρώμη δεν είναι κατάλληλη μόνο για το πρωινό με γάλα ή με γιαούρτι αλλά μπαίνει τόσο σε συνταγές μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής όπως μπιφτέκια, ομελέτες, σούπες, μπισκότα, μάφιν κ.α.
Γνωρίστε τα πολλά και γευστικά πρόσωπα της βρώμης και απολαύστε τις ευεργετικές της δυνατότητες.
http://www.tovima.gr/vimagourmet/kitchen/article/?aid=466105
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φακελάκι μαγιά
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
μια κουταλιά μέλι
Μισή κουταλιά σούπας αλάτι
αλεύρι Ζυμωτό-Μύλοι Αγίου Γεωργίου(όσο τραβήξει)
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Βάζουμε σε ένα μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό, διαλύουμε μέσα το μέλι
και την μαγιά μας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.
Το αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα περίπου (σε ζεστό μέρος) σκεπασμένο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τις νιφάδες βρώμης,το αλάτι
και το μπαίκιν πάουντερ.
Στο τέλος ρίχνουμε όσο αλεύρι τραβήξει.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή
εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 C.
Ρίχνουμε στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε να το πιεί.
Το αφήνουμε να ανεβεί για 1 ώρα περίπου.
Όταν συμβεί αυτό χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπάλες.
Τις βάζουμε σε λαδωμένες φόρμα(πάντα με ελαιόλαδο).
Τις αφήνουμε μισή ώρα να ανεβούν ξανά.
(για να κάνετε το σχέδιο από πάνω απλά βρέξτε λίγο τα ψωμάκια
από πάνω και βουτήξτε τα σε λευκό αλεύρι.
Μετά κάντε <ξυραφιές> με ένα κοφτερό μαχαίρι και το φούσκωμα
του ψωμιού θα κάνει τα υπόλοιπα)
Ψήνουμε τα φραντζολάκια μας για 40-45 λεπτά.Τα βγάζουμε από τις φόρμες
για να μην μου υγρανθούν και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)