Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω προέρχεται από ένα πολύ παλιό
σημειωματάριο συνταγών μιας κυρίας που δεν βρίσκεται πια στην ζωή .
Τότε που ακόμα μετρούσαν με την οκά και τα δράμια και δεν ήξεραν το κιλό
και τα γραμμάρια.Στην εποχή που όταν σε καλούσαν σε ένα σπίτι για τσάι
(συνήθως το απόγευμα) έφτιαχνες κάτι δικό σου γλυκό η αλμυρό
<για να μην πάς με άδεια χέρια > και δεν έτρεχες στο ζαχαροπλαστείο
για να πάρεις έτοιμα .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
200 γρ τριμμένη παρμεζάνα η κεφαλοτύρι η γραβιέρα
1 Φάριν απ (όσο σηκώσει για να γίνει μια τρυφερή ζύμη)
75 γρ μαργαρίνη η βιτάμ
μισό κουταλάκι αλάτι
άσπρο πιπέρι
2 αυγά
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Σουσάμι
Βάζετε το μισό αλεύρι σε ένα μπώλ και ρίχνετε μέσα το βιτάμ .
Το τρίβετε με τα χέρια σας για να ψιχουλιάσει.
Προσθέτετε τα αυγά,το αλάτι, και το άσπρο πιπέρι.
Μετά ρίχνετε το τυρί και ζυμώνετε .
Προσθέστε αλεύρι αν χρειάζεται μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Αν σας πέσει παραπάνω αλεύρι ρίξτε λίγο γάλα .
Ανοίγετε φύλο και κόβετε λεπτά μπαστουνάκια(λωρίδες , σαν το δάκτυλο σας
σε μάκρος και πλάτος) η τα κόβετε με κουπάτ σε ότι σχήμα θέλετε όπως κάναμε
εμείς εδώ.
Τα αλείφετε με τον κρόκο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο 180C για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Μπορείτε αν θέλετε πριν τα ψήσετε να ρίξετε από πάνω άσπρο σουσάμι η μαυροκούκι.
Προσέξτε γιατί ψήνονται γρήγορα .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)