Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, ακολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης την σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.
Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.
Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια και η κακία.
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!».
http://www.madata.gr/epikairotita/san-simera/160586.html
ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φλυτζανι τυρί Φιλαδέλφεια
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
4 αραβικές πίτες
8 φέτες (200 γρ) καπνιστό σολωμό
1 μικρο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
Αλάτι και πιπέρι
Ανακατέψτε το τυρί ( να είναι μαλακωμένο)με τον άνηθο και το ξύσμα σε ένα μπώλ.
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε τις πίτες να αποψυχθούν και να μαλακώσουν καλά.
Αλείψτε λίγο από το μείγμα πάνω σε κάθε πίτα, αφήνοντας κενό ένα πόντο γύρω γύρω.
Στρώστε από πάνω φετούλες σολομού.
Απλώστε μερικές φετούλες κρεμμύδι.
Τυλίξτε σε ρολλάκια.
Μπήξτε οδοντογλυφίδες για να μην σας ανοίξουν και κόψτε σε φέτες.
Βάλτε τα σε πιατέλα και φτιάξτε 2-3 τριανταφυλλάκια σολομού
στο μέσον για διακόσμηση.
Ιδανικό έδεσμα για κρύο μπουφέ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Χρόνια πολλά !! Καλή χρονιά!!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
Καλη Χρονια Ρενα!
Πολυ ωραιο αυτο το ορεκτικο εχει και γευσεις που μου αρεσουν πολυ! Θα το δοκιμασω!
καλημερα μαρινακι !! Παραμονια πρωτοχρονιας εφαγα μισο δισκο!!!