Τα κάλαντα ακούγονται παντού, οι ετοιμασίες εντείνονται και στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια χαρούμενη προσμονή.
Καλήν εσπέραν άρχοντες.
Κι αν εί- κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού την θεία γέννηση
να πω- να πω στ΄ αρχοντικό σας,
Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βη- εν Βηθλεέμ τη πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρε- χαίρετ΄ η φύσις όλη,
εν τω σπηλαίω τίκτεται ,
εν φα- εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποι- και ποιητής των όλων.
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζει με πολλά και νόστιμα εδέσματα. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τις δικές της γευστικές ιδιαιτερότητες. Εάν έχετε αποφασίσει να μείνετε σπίτι και να μαγειρέψετε για την οικογένεια και τους φίλους σας στο Koykoycook θα βρείτε πολλές χριστουγεννιάτικες συνταγές για φαγητά και γλυκά …… Και μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο συνοδευτικό του καλού φαγητού είναι το Σαμιώτικο κρασί!
( Για να παινέψουμε και τα γένια μας).
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Νέα Χρονιά!
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(70 τεμ. περίπου)
250 γρ κιμά περασμένο 2 φορές από την μηχανή
1 κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
400 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
5 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
μισή κονσέρβα ντοματάκια περασμένα στο μούλτι
750 γρ κρούστα περίπου(προτιμήστε την κίτρινη συσκευασία Κανάκη)
περίπου μισό φλυτζάνι φρυγανιά
βούτυρο για τα φύλλα
πιπέρι-αλάτι
Σωτάρουμε καλά τον κιμά ..
Ρίχνουμε το κρεμμύδι …
..και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια…
Περνάμε τα ντοματάκια από το μούλτι…
Τα ρίχνουμε στο μείγμα του κιμά μαζί με νερό ..
Προσθέτουμε το πιπέρι , το αλάτι και την κανέλα.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει τα υγρά του .
Βράζουμε τα αυγά,τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα ..
Προσθέτουμε την φρυγανιά(και λίγο ακόμα αν χρειάζεται)..
Δεν πρέπει να έχουμε υγρά .. Πρέπει το μείγμα να είναι < στεγνό >.
Κόβουμε την κρούστα σε φαρδιές λωρίδες…
Γεμίζουμε και τυλίγουμε.
Βάζουμε τα μπουρεκάκια μας σε ταψάκια με χαρτί ψησίματος από κάτω.
Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο..(Όταν λιώσετε το βούτυρο προσθέστε και λίγο νερό,
και βουτυρώστε με αυτό το μείγμα τα μπουρεκάκια σας. Κάνει την κρούστα κριτσανιστή).
Ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν..
Τρώγονται και ζεστά και κρύα…. Ιδανικό ορεκτικό για τραπέζι η μπουφέ..
Τips: Αν μετά από 1-2 μέρες σας μαλακώσει η κρούστα και δεν είναι πια τραγανά ..
………. Απλά βάλτε τα ξανά σε προθερμασμένο φουρνο 200 C για 10 λεπτά..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Καλές γιορτές!!!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)