ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟ & ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ

Αυτές τις μέρες ανεβάσαμε πολλά γλυκά . Είναι ώρα λοιπόν να αρχίσουμε να σας δείχνουμε και φαγάκια .

 Φαγάκια  παραδοσιακά όπως αυτή την συνταγή που θα δείτε παρακάτω .. 

Γιατί στην Ελλάδα των παλαιών χρόνων δεν μαγείρευαν γαλοπούλα ..

Μαγείρευαν χοιρινό .. Άντε και κανέναν κόκορα γεμιστό .. 

Ήταν παράδοση να σφάζουν ένα οικόσιτο γουρούνι κοντά στα Χριστούγεννα και

να εκμεταλλεύονται  και το παραμικρό κομμάτι που παίρνανε από το σφάγιο ..

Από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.

Το κεφάλι πήγαινε στον φούρνο (το κρέας από τα μάγουλα είναι θεσπέσιο) για κρασομεζές. Τα πόδια κάνανε σούπα( πηκτή)  .

Τα κότσια με σέλινο και χορταρικά(πράσα,κραμπολάχανα ακόμα και άγρια χόρτα) στην γάστρα.

Τα συκωτάκια ρεγάλο (τηγανητά) για τον σφαγέα και την ομήγυρη …

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σφάξιμο του χοίρου ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία στα παλιά χρόνια.

Εκτός από το καθαρό κρέας και τις μπριζόλες,το υπόλοιπο πήγαινε για παστό 

(πασπαλά-κρέας με λίπος, παστωμένο με αλάτι και ρίγανη η θρούμπη).

Και φυσικά να μην ξεχάσουμε τα λουκάνικα με πορτοκάλι φτιαγμένα από τα έντερα

του χοιρινού,καθαρισμένα και μαριναρισμένα σε λεμονοχυμό.

Το χοιρινό κρέας που θα έπαιρναν από την σφαγή έπρεπε να καλύψει τίς ανάγκες τους

σε κρέας όχι μόνο για τις γιορτές αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 μεγαλούτσικα  χοιρινά κότσια

6 μεγάλα πράσα

κρεμμύδια

1 μεγάλο μαρούλι η παραπούλια από Λάχανο

(έτσι τα έκανε η γιαγιά μου/με φύλλα από λάχανο) 

3-4 κλωνάρια σέλινο η μια μικρή σελινόριζα

λάδι

αλάτιπιπέρι

κόκκινο γλυκό πιπέρι

χυμό από 3 λεμόνια 

3 κύβους λαχανικών διαλυμένους σε ζεστό νερό

Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας καλά. 

Τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια και τα βάζουμε στην γάστρα .

 

Βάζουμε τα κότσια, καλά  πλυμένα.

 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι ( όχι πολύ γιατί τα κότσια έχουν λίπος).

Προσθέτουμε το κόκκινο γλυκοπίπερο και τούς κύβους μας διαλυμένους σε ζεστό νερό .

Ρίχνουμε και τον χυμό από τα λεμόνια.

Τα υγρά μας να φτάνουν μέχρι την μέση της γάστρας.

Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200 C για 2 ώρες περίπου .

 

Μετά μπορείτε να ανοίξετε την γάστρα  και να το βάλετε ξανά στον φούρνο για να

πάρουν τα κότσια χρώμα.

 

Εμείς βάλαμε στον φούρνο και μερικές πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο με το φλούδι.

Τις είχαμε πλύνει πολύ καλά πρώτα.

Πήραμε λίγο βούτυρο ( μισό φλυτζανι) ρίξαμε μέσα 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο

μαιντανό,αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι και χυμό λεμονιού ..

Αναμείξαμε  καλά και το σερβίραμε πάνω στις ψητές μας πατάτες όταν βγήκαν καυτές

από τον φούρνο σαν συνοδευτικό με το χοιρινό μας.

 

Καλή σας  όρεξη !! Και μην ξεχνάτε … Συνοδέψτε το φαγάκι σας με σαμιώτικα κρασιά !!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON