ΖΑΧΕΡ TORTE

Λίγη ιστορία….

Η ιστορία της παγκοσμίου φήμης  Original Sacher-Torte αρχίζει το  1832, όταν ο παντοδύναμος  Πρίγκηπας Βενζελ  Κλεμενς Μέτερνιχ

παρήγγειλε την δημιουργία ενός βασιλικού επιδορπίου για τους υψηλόβαθμους κακομαθημένους προσκεκλημένους του.

Εκείνη την μέρα όμως ο σεφ δεν ήταν διαθέσιμος..

Ετσι η παραγγελία  ανατέθηκε σε ένα  πανέξυπνο 16χρονο βοηθό  (που ήταν στον δεύτερο του χρόνο,σαν βοηθός)και  ονομαζόταν Franz Sacher…

Ένα πράγμα ήταν σίγουρο η σπεσιαλιτέ που τελικά παρουσιάστηκε στους κύριους και τις κυρίες ήταν μια τεράστια επιτυχία.

 Ένα μαλακό και αφράτο σοκολατένιο κέικ με νόστιμη μαρμελάδα βερίκοκο κάτω από το γλάσσο σοκολάτας..

Ο Franz Sacher σίγουρα ποτέ δεν ξέχασε την μεγάλη επιτυχία της

 πανέξυπνης ιδέας του.

 Έκανε την πρακτική του για τον Κόμη Esterhazy πρώτα στην Μπρατισλάβα και μετά στην Βουδαπέστη..

Και όταν πια σαν πλήρως εκπαιδευμένος σεφ άρχισε να δουλεύει για τον εαυτό του, πρόσφερε την δημιουργία του σε όλο τον κόσμο.

 Γρήγορα “το κέικ του σεφ  Sacher” είχε ζήτηση παντού και μια ένδοξη καριέρα ενός από των πιο  γνωστά κέικ  ξεκίνησε.

P.S: … Ξέρατε ότι η Original Sacher-Torte έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες?

Το  1998, το ξενοδοχειο  Sacher στην Βιέννη έκανε ένα κέικ με διάμετρο  2.5 μέτρα!

http://www.sacher.com/en-history-tart.htm

Μετάφραση : Ρένα Κώστογλου

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

225 γρ μαλακό βούτυρο

150 γρ καστανή ζάχαρη 

6 κρόκοι αυγού

300 γρ σοκολάτα λιωμένη σε μπαίν μαρί σε πολύ σιγανή φωτιά
(την αφήνουμε να κρυώσει λίγο )

60 γρ αλεύρι 

60 γρ κόρν φλάουερ

6 ασπράδια αυγού κτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα με λίγες σταγόνες λεμόνι

2 βανίλιες

1,1/2 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

μαρμελάδα βερίκοκο(1 βαζάκι)

211220128547

Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε

το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

211220128551

Προσθέτουμε τα άλευρα ,την βανίλια και το μπαίκιν και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

211220128559

Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μείγμα.

211220128564

Βάζουμε το μείγμα του κέικ μας σε 2 βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια 25 εκ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φόρμες χάρτινες μιας χρήσης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τα κέικ από τις φόρμες .

211220128581 211220128586

Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα μας μαζί με 1/2 φλιτζανιού νερό σε ένα κατσαρολάκι και την περνάμε μετά από σήτα για να μην μείνουν κομματάκια μέσα.

Στο ένα μέρος απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.

Ποτίζουμε το γλυκό ταμπονάροντας με το πινέλο όσο πιο καλά μπορούμε.

211220128587

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε το σοκολατένιο γλάσο.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

211220128584

300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

300 γρ κρέμα γάλακτος ζωική (ARLA)

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι η γλυκόζη

Βάλτε σε κατσαρόλα ,σε σιγανή φωτιά την κρέμα γάλακτος μαζί με το βούτυρο και 

την γλυκόζη η το μέλι να ζεσταθεί (όχι να κάψει).. 

Τραβήξτε από την φωτιά.

Ρίξτε μέσα την σοκολάτα και αφήστε το μείγμα για λίγο.

Ανακατέψτε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα .. 

211220128606 211220128609

Αφήστε να κρυώσει και με μια σπάτουλα αλείψτε με μια παχιά στρώση το κέικ.

Διακοσμήστε την όπως θέλετε.

211220128631

Εμείς εδώ διακοσμήσαμε στην Sacher Torte μας με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά.

211220128634 211220128635

211220128638

SONY DSC

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON