Λίγη ιστορία….
Η ιστορία της παγκοσμίου φήμης Original Sacher-Torte αρχίζει το 1832, όταν ο παντοδύναμος Πρίγκηπας Βενζελ Κλεμενς Μέτερνιχ
παρήγγειλε την δημιουργία ενός βασιλικού επιδορπίου για τους υψηλόβαθμους κακομαθημένους προσκεκλημένους του.
Εκείνη την μέρα όμως ο σεφ δεν ήταν διαθέσιμος..
Ετσι η παραγγελία ανατέθηκε σε ένα πανέξυπνο 16χρονο βοηθό (που ήταν στον δεύτερο του χρόνο,σαν βοηθός)και ονομαζόταν Franz Sacher…
Ένα πράγμα ήταν σίγουρο η σπεσιαλιτέ που τελικά παρουσιάστηκε στους κύριους και τις κυρίες ήταν μια τεράστια επιτυχία.
Ένα μαλακό και αφράτο σοκολατένιο κέικ με νόστιμη μαρμελάδα βερίκοκο κάτω από το γλάσσο σοκολάτας..
Ο Franz Sacher σίγουρα ποτέ δεν ξέχασε την μεγάλη επιτυχία της
πανέξυπνης ιδέας του.
Έκανε την πρακτική του για τον Κόμη Esterhazy πρώτα στην Μπρατισλάβα και μετά στην Βουδαπέστη..
Και όταν πια σαν πλήρως εκπαιδευμένος σεφ άρχισε να δουλεύει για τον εαυτό του, πρόσφερε την δημιουργία του σε όλο τον κόσμο.
Γρήγορα “το κέικ του σεφ Sacher” είχε ζήτηση παντού και μια ένδοξη καριέρα ενός από των πιο γνωστά κέικ ξεκίνησε.
P.S: … Ξέρατε ότι η Original Sacher-Torte έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες?
Το 1998, το ξενοδοχειο Sacher στην Βιέννη έκανε ένα κέικ με διάμετρο 2.5 μέτρα!
http://www.sacher.com/en-history-tart.htm
Μετάφραση : Ρένα Κώστογλου
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
225 γρ μαλακό βούτυρο
150 γρ καστανή ζάχαρη
6 κρόκοι αυγού
300 γρ σοκολάτα λιωμένη σε μπαίν μαρί σε πολύ σιγανή φωτιά
(την αφήνουμε να κρυώσει λίγο )
60 γρ αλεύρι
60 γρ κόρν φλάουερ
6 ασπράδια αυγού κτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα με λίγες σταγόνες λεμόνι
2 βανίλιες
1,1/2 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μαρμελάδα βερίκοκο(1 βαζάκι)
Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε
το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα άλευρα ,την βανίλια και το μπαίκιν και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα του κέικ μας σε 2 βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια 25 εκ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φόρμες χάρτινες μιας χρήσης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τα κέικ από τις φόρμες .
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα μας μαζί με 1/2 φλιτζανιού νερό σε ένα κατσαρολάκι και την περνάμε μετά από σήτα για να μην μείνουν κομματάκια μέσα.
Στο ένα μέρος απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.
Ποτίζουμε το γλυκό ταμπονάροντας με το πινέλο όσο πιο καλά μπορούμε.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε το σοκολατένιο γλάσο.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ κρέμα γάλακτος ζωική (ARLA)
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι η γλυκόζη
Βάλτε σε κατσαρόλα ,σε σιγανή φωτιά την κρέμα γάλακτος μαζί με το βούτυρο και
την γλυκόζη η το μέλι να ζεσταθεί (όχι να κάψει)..
Τραβήξτε από την φωτιά.
Ρίξτε μέσα την σοκολάτα και αφήστε το μείγμα για λίγο.
Ανακατέψτε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα ..
Αφήστε να κρυώσει και με μια σπάτουλα αλείψτε με μια παχιά στρώση το κέικ.
Διακοσμήστε την όπως θέλετε.
Εμείς εδώ διακοσμήσαμε στην Sacher Torte μας με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)