ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ,ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ

Η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ωμών λαχανικών και φρούτων, κάνει πιο λαμπερή την επιδερμίδα, πιο υγιή και γερά τα μαλλιά, ενώ μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και από τις ημικρανίες.

Γιατί τα ωμά υπερτερούν των μαγειρεμένων???
Διατηρούν τα αντιοξειδωτικά τους :
Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής του αξίας, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, χάνεται περίπου το 97% των υδατοδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες B και C) και μέχρι το 40% των βιταμινών A, D, E και Κ. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιγήρανση και αν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε τα λαχανικά μας ωμά, τότε εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με τις βιταμίνες αυτές, αντί να τις χάνουμε.

Τα χωνεύουμε ευκολότερα :
Το μαγείρεμα μεταβάλει την πρωτεΐνη των τροφών, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων και καθιστώντας δύσκολη τη χώνεψη.

Έχουν καλύτερη ισορροπία συστατικών :
Τα ωμά λαχανικά έχουν καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Με το βράσιμο ή το ψήσιμο, προκαλείται παραγωγή ελευθέρων ριζών και οξείδωση της τροφής.

Διατηρούν τα ένζυμά τους :
Τα ένζυμα είναι η κινητήριος δύναμή μας και είναι πολύ σημαντικά για τη μακροβιότητά μας. Όταν οποιαδήποτε τροφή ζεσταίνεται πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα με αποτέλεσμα αυτός που την καταναλώνει να χάνει την ενέργειά του και η εγκεφαλική λειτουργία να επηρεάζεται αρνητικά.

Ποια είναι τα οφέλη των ωμών λαχανικών και φρούτων??
Καταναλώνοντας ωμά λαχανικά και φρούτα παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και απαλλασσόμαστε από τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από το μαγείρεμα, έχουμε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, οι οποίες είναι:

– Τόνωση του ανοσοποιητικού

– Προστασία ενάντια σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ημικρανίες, η υψηλή χοληστερόλη, τα αρθριτικά και η κατάθλιψη

– Αναζωογόνηση των μαλλιών

– Καθαρό και λαμπερό δέρμα

– Απαλλαγή από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

– Πιο γερά δόντια και νύχια

– Πιο ευλύγιστο σώμα

– Καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια

– Ταχύτερη απώλεια βάρους

http://www.missevia.gr/ygeia/item/165-katanalwste-ta-wma

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 ματσάκι ρόκα

μισό iceberg

μισό μαρούλι

7-8 λιαστές ντομάτες 

1 κουταλιά της σούπας κάππαρη

1 κουταλιά λάδι από το βαζάκι της λιαστής ντομάτας

παρμεζάνα σε φλέικς(γίνονται με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα-αποφλοιωτής)

Κρέμα βαλσάμικο( σε καλά σούπερ μάρκετ)

Πλένουμε καλά την ρόκα και την βάζουμε σε ένα μπώλ.

 

Κόβουμε σε χονδρά κομμάτια το iceberg και το μαρούλι μας και τα προσθέτουμε.

Κόβουμε σε κομματάκια τις  ντομάτες και ρίχνουμε στα λαχανικά μας μια κουταλιά

τής σούπας λάδι από το βαζάκι τους.

Προσθέτουμε  την κάππαρη.

 

Βγάζουμε από το ψυγείο την παρμεζάνα να μαλακώσει λίγο και βγάζουμε

φλέικς με τον αποφλοιωτή μας.Τα ρίχνουμε στην σαλάτα μας.

Ρίχνουμε από πάνω την  κρέμα βαλσάμικο και σερβίρουμε ..

Συνοδεύει τέλεια πιάτα με κρέατα η πουλερικά..

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON