ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ

Ένα από τα πιάτα που λάτρευα όταν ήμουν μικρή τις μέρες των Χριστουγέννων ήταν ο γεμιστός κόκορας

με πατάτες γιαχνί ( σε ξεχωριστό ταψί στον φούρνο).

Το άρωμα του σοταρίσματος από τα συκωτάκια του & του χωριάτικου λουκάνικου που πρόσθετε  η μητέρα μου μαζί με τον άνηθο,το κρεμμυδάκι

και το κρασί  με έκαναν να θέλω να φάω ωμή την γέμιση με ένα κουτάλι.

Και κατόπιν ο κόκορας γεμιζόταν , ραβόταν και έμπαινε  στον φούρνο αλειμμένος  βούτυρο

(Φυτίνη τότε -που μόλις είχε εμφανιστεί) για να ψηθεί.

Και  γέμιζε το σπίτι  αρώματα αλλά και χρώματα χρυσοψημένης πέτσας .

Αλλά γω περίμενα πώς και πώς τον αείμνηστο πατέρα μου να τον <ανοίξει>όταν καθόμασταν

όλοι ανήμερα Χριστούγεννα στο τραπέζι και να ξεχυθεί από μέσα του η γέμιση  και τα αρώματα της.!!

Γιατί  δεν με ενδιέφερε το κρέας του, όσο η γέμιση , οι πετσούλες και οι πατάτες γιαχνί..

Αυτή την συνταγή σας  φέρνω  σήμερα  σαν ξεροψημένη ανάμνηση από τα  παιδικά μου χρόνια…

 111220128214

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Κόκορας μέτριος σε μέγεθος ( αν είναι δυνατόν αλανιάρης)

τα συκωτάκια του( η και έξτρα συκωτάκια πουλιών αν δεν θέλετε να βάλετε λουκάνικο)

1 μέτριο χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο

1 μικρο φλυτζανι του καφέ ρύζι γλασέ

1 μικρο κρασοπότηρο λευκό μοσχάτο Σάμου(Φυλλάς)

αλάτι και πιπέρι

Μια χούφτα σταφίδες σουλτανίνα( προαιρετικές)

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Βούτυρο

λίγη καστανή ζάχαρη

111220128223

Σωτάρουμε τα συκωτάκια (ψιλοκομμένα), το λουκάνικο και το κρεμμύδι (και αυτό ψιλοκομμένο).

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

111220128228

Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ρύζι μαζί με τον άνηθο να σωταριστούν.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη,τις σταφίδες,

αλάτι και πιπέρι.. 

Αφήνουμε να μαλακώσει καλά.

   

Περνάμε στην διαδικασία του γεμίσματος.

Δεν τον γεμίζουμε ασφυκτικά γιατί θα μας ανοίξει όταν φουσκώσει το ρύζι.

  

Με ειδική κλωστή( που δεν καίγεται στο ψήσιμο) και μια μεγάλη σακοράφα

 αρχίζουμε το ράψιμο.

Τώρα έχετε 2 επιλογές:

Nα τον βάλετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα  να βράσει αργά σε νερό με λίγο αλάτι και βούτυρο… 

….Και μετά να μπει στον φούρνο για να πάρει χρώμα…

Η να τον σωτάρετε με βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα( με μεταλλικά χερούλια)

να προσθέσετε λίγο κρασί ακόμα,νερό,τα υγρά από το σοτάρισμα του να τον βάλετε στο φούρνο.

Τον σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί με την ησυχία του.

Oταν αρχίζει να ξεχωρίζει  το κρέας από τα κόκαλα (περίπου  μια ώρα και κάτι ανάλογα πόσο μεγάλος είναι)

αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τον αφήνετε να πάρει χρώμα.

Εμείς κάναμε το πρώτο..

111220128256

Βάλαμε τον κόκορα μας να βράσει σε σιγανή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο και αλάτι.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ  ΜΕ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

5-6 πατάτες κομμένες σε ότι σχήμα θέλετε

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι γλυκό κρασί σαμιώτικο για το σβήσιμο

1 κουτί ντοματάκια

1 κουταλιά σούπας πελτέ

αλάτι -πιπέρι-Ελαιόλαδο

111220128263

Σωτάρουμε σε Ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας τις πατάτες και το κρεμμύδι..

Ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι.

Σβήνουμε με το κρασί.

111220128268

Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ .

Ρίχνουμε  λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

111220128302

Ψήνουμε τις πατάτες  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μια ώρα περίπου,

μέχρι να μελώσουν και να πιουν τα υγρά τους. 

Βολεύει να χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια για να μπεί

 κατευθείαν από το μάτι της κουζίνας σας στον φούρνο.

111220128281

Ο κόκορας μας έχει βράσει για περίπου 50-60 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι μαζί με ένα φλυτζάνι από τον ζωμό που έβρασε.

Τον αλείφουμε λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο και τον  πασπαλίζουμε

 με την καστανή ζάχαρη και τον βάζουμε στους 250 C να πάρει χρώμα.

111220128274

Περνάμε τον ζωμό του κόκορα από τρυπητό..

Ρίχνουμε μέσα μισό φλιτζάνι κους κους η σουσαμάκι

( αποφύγαμε το ρύζι γιατί υπάρχει και στην γέμιση)και το βάλαμε να βράσει .

 Προσθέσαμε λίγο ακόμη αλάτι.

 Μπορούμε και να αυγοκόψουμε αν θέλουμε η να το αφήσουμε σκέτο και

να έχουμε ένα ελαφρύ ζωμό για πρώτο πιάτο.

111220128300

 

 
 
 
 
 
 
 
 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON