Ένα από τα πιάτα που λάτρευα όταν ήμουν μικρή τις μέρες των Χριστουγέννων ήταν ο γεμιστός κόκορας
με πατάτες γιαχνί ( σε ξεχωριστό ταψί στον φούρνο).
Το άρωμα του σοταρίσματος από τα συκωτάκια του & του χωριάτικου λουκάνικου που πρόσθετε η μητέρα μου μαζί με τον άνηθο,το κρεμμυδάκι
και το κρασί με έκαναν να θέλω να φάω ωμή την γέμιση με ένα κουτάλι.
Και κατόπιν ο κόκορας γεμιζόταν , ραβόταν και έμπαινε στον φούρνο αλειμμένος βούτυρο
(Φυτίνη τότε -που μόλις είχε εμφανιστεί) για να ψηθεί.
Και γέμιζε το σπίτι αρώματα αλλά και χρώματα χρυσοψημένης πέτσας .
Αλλά γω περίμενα πώς και πώς τον αείμνηστο πατέρα μου να τον <ανοίξει>όταν καθόμασταν
όλοι ανήμερα Χριστούγεννα στο τραπέζι και να ξεχυθεί από μέσα του η γέμιση και τα αρώματα της.!!
Γιατί δεν με ενδιέφερε το κρέας του, όσο η γέμιση , οι πετσούλες και οι πατάτες γιαχνί..
Αυτή την συνταγή σας φέρνω σήμερα σαν ξεροψημένη ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια…
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Κόκορας μέτριος σε μέγεθος ( αν είναι δυνατόν αλανιάρης)
τα συκωτάκια του( η και έξτρα συκωτάκια πουλιών αν δεν θέλετε να βάλετε λουκάνικο)
1 μέτριο χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο
1 μικρο φλυτζανι του καφέ ρύζι γλασέ
1 μικρο κρασοπότηρο λευκό μοσχάτο Σάμου(Φυλλάς)
αλάτι και πιπέρι
Μια χούφτα σταφίδες σουλτανίνα( προαιρετικές)
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Βούτυρο
λίγη καστανή ζάχαρη
Σωτάρουμε τα συκωτάκια (ψιλοκομμένα), το λουκάνικο και το κρεμμύδι (και αυτό ψιλοκομμένο).
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ρύζι μαζί με τον άνηθο να σωταριστούν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη,τις σταφίδες,
αλάτι και πιπέρι..
Αφήνουμε να μαλακώσει καλά.
Περνάμε στην διαδικασία του γεμίσματος.
Δεν τον γεμίζουμε ασφυκτικά γιατί θα μας ανοίξει όταν φουσκώσει το ρύζι.
Με ειδική κλωστή( που δεν καίγεται στο ψήσιμο) και μια μεγάλη σακοράφα
αρχίζουμε το ράψιμο.
Τώρα έχετε 2 επιλογές:
Nα τον βάλετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει αργά σε νερό με λίγο αλάτι και βούτυρο…
….Και μετά να μπει στον φούρνο για να πάρει χρώμα…
Η να τον σωτάρετε με βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα( με μεταλλικά χερούλια)
να προσθέσετε λίγο κρασί ακόμα,νερό,τα υγρά από το σοτάρισμα του να τον βάλετε στο φούρνο.
Τον σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί με την ησυχία του.
Oταν αρχίζει να ξεχωρίζει το κρέας από τα κόκαλα (περίπου μια ώρα και κάτι ανάλογα πόσο μεγάλος είναι)
αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τον αφήνετε να πάρει χρώμα.
Εμείς κάναμε το πρώτο..
Βάλαμε τον κόκορα μας να βράσει σε σιγανή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο και αλάτι.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
5-6 πατάτες κομμένες σε ότι σχήμα θέλετε
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι γλυκό κρασί σαμιώτικο για το σβήσιμο
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι -πιπέρι-Ελαιόλαδο
Σωτάρουμε σε Ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας τις πατάτες και το κρεμμύδι..
Ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ .
Ρίχνουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μια ώρα περίπου,
μέχρι να μελώσουν και να πιουν τα υγρά τους.
Βολεύει να χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια για να μπεί
κατευθείαν από το μάτι της κουζίνας σας στον φούρνο.
Ο κόκορας μας έχει βράσει για περίπου 50-60 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι μαζί με ένα φλυτζάνι από τον ζωμό που έβρασε.
Τον αλείφουμε λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο και τον πασπαλίζουμε
με την καστανή ζάχαρη και τον βάζουμε στους 250 C να πάρει χρώμα.
Περνάμε τον ζωμό του κόκορα από τρυπητό..
Ρίχνουμε μέσα μισό φλιτζάνι κους κους η σουσαμάκι
( αποφύγαμε το ρύζι γιατί υπάρχει και στην γέμιση)και το βάλαμε να βράσει .
Προσθέσαμε λίγο ακόμη αλάτι.
Μπορούμε και να αυγοκόψουμε αν θέλουμε η να το αφήσουμε σκέτο και
να έχουμε ένα ελαφρύ ζωμό για πρώτο πιάτο.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Bonjour formidable succulent merci.
thank you