ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τα γιουβαρλάκια (τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte), είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και τουρκικής κουζίνας. Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο. Γίνεται με μίγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πληγούρι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το μίγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες , τα οποία τοποθετούνται προσεκτικά στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν. Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση. Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1#cite_ref-cawright_0-0

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 κιλό κιμά( 350 γρ χοιρινό-650 γρ μοσχαρίσιο)

αυγά

2/3 φλιτζανιού ρύζι Αμερικής

αλάτιπιπέρι

1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο

  1 κύβο λαχανικών + 1 κύβο βοδινού

ακόμα μισό φλυτζανι ρύζι για την σούπα

1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπώλ, ρίχνουμε πιπέρι και ρίχνουμε τα αυγά . Προσθέτουμε το ρύζι… …και το ψιλοκομμένο μαιντανό… Πλάθουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό να έρθει σε βρασμό

 και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τους κύβους..

 Ρίχνουμε με την τρυπητή κουτάλα τα γιουβαρλάκια μας και

τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει

 ο κιμάς και το ρύζι.

Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.

Οταν είναι μισοέτοιμα προσθέτουμε και το ρύζι για την σούπα μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

 

3 αυγά

1,1/2 λεμόνι(τον χυμό του)

1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουερ

Ζεστό ζωμό από το φαγητό 

Ξεχωρίζουμε τα αυγά από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια να ασπρίσουν .. Προσθέτουμε πρώτα τους κρόκους  και μετά λίγο λίγο το λεμόνι..

Παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό ( όχι καυτό ) ζωμό από το φαγητό μας

 και το ρίχνουμε τμηματικά μέσα.

Συνεχίζουμε με την δεύτερη κουτάλα.

Προσθέτουμε το κόρν φλάουερ ενώ το μίξερ συνεχίζει να δουλεύει στην  μεσαία ταχύτητα.

Προσθέτουμε όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε …

 

Καλή σας όρεξη!!

 

 

    ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON