ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης.

Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι . Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon”.

http://www.24grammata.com/?p=6966

Σημείωση :Η Μορφία είναι η μητέρα μου …

 

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

041220128124

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι(330 γρ)

1,1/2 κουταλάκι σόδα

3 ποτήρια σπορέλαιο η καλό ελαιόλαδο(840 γρ)

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

1 ποτήρι ζάχαρη(260 γρ)

1,1/2 κιλό αλεύρι (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)

041220128038

Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι που έχουμε βάλει ήδη στο μίξερ.

Τα χτυπάμε όλα μαζί..

041220128039

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το ξύσμα….τα μπαχαρικά…την ζάχαρη…Συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν..

041220128040

Αλλάζουμε σε γάντζο  και προσθέτουμε και στο τέλος το αλεύρι σταδιακά.

Ζυμώνουμε (η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά).

041220128058 041220128069

Δεν χρησιμοποιήσαμε κουπ πατ αλλά το παλιό κόλπο με το ανάγλυφο μπολάκι για να

κάνουμε σχέδια στις μακαρόνες μας.

041220128067

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο  170 C  για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

041220128092

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

041220128088

3 ποτήρια ζάχαρη(780 γρ)

1 ποτήρι μέλι(420 γρ)

2 ποτήρι νερό(560 γρ)

1 φλούδα λεμονιού και λίγο χυμό λεμόνι

ένα σφηνοπότηρο  κονιάκ

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά περίπου .

041220128098 041220128105

Βουτάμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι

να πιούν και να μελώσουν.

041220128100

Το σιρόπι κρύο, το μελομακάρονο ζεστό.Να σβήνει μέσα στο σιρόπι(η κάντε το αντίθετο).

041220128107

Τα ακουμπάμε σε πιατέλα  σε στρώσεις και τα ραντίζουμε  ψιλοκομμένο καρύδι,

ζάχαρη, γαρύφαλλο και κανέλα.

041220128079

 (150 γρ καρύδι ψιλοτριμμένο, μισό κουταλάκι κανέλα,1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο,

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας ζάχαρη η και πιο πολύ αν θέλετε).

041220128115

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON