Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης.
Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι . Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon”.
http://www.24grammata.com/?p=6966
Σημείωση :Η Μορφία είναι η μητέρα μου …
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι(330 γρ)
1,1/2 κουταλάκι σόδα
3 ποτήρια σπορέλαιο η καλό ελαιόλαδο(840 γρ)
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1 ποτήρι ζάχαρη(260 γρ)
1,1/2 κιλό αλεύρι (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι που έχουμε βάλει ήδη στο μίξερ.
Τα χτυπάμε όλα μαζί..
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Το ξύσμα….τα μπαχαρικά…την ζάχαρη…Συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν..
Αλλάζουμε σε γάντζο και προσθέτουμε και στο τέλος το αλεύρι σταδιακά.
Ζυμώνουμε (η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά).
Δεν χρησιμοποιήσαμε κουπ πατ αλλά το παλιό κόλπο με το ανάγλυφο μπολάκι για να
κάνουμε σχέδια στις μακαρόνες μας.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 170 C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτήρια ζάχαρη(780 γρ)
1 ποτήρι μέλι(420 γρ)
2 ποτήρι νερό(560 γρ)
1 φλούδα λεμονιού και λίγο χυμό λεμόνι
ένα σφηνοπότηρο κονιάκ
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά περίπου .
Βουτάμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι
να πιούν και να μελώσουν.
Το σιρόπι κρύο, το μελομακάρονο ζεστό.Να σβήνει μέσα στο σιρόπι(η κάντε το αντίθετο).
Τα ακουμπάμε σε πιατέλα σε στρώσεις και τα ραντίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι,
ζάχαρη, γαρύφαλλο και κανέλα.
(150 γρ καρύδι ψιλοτριμμένο, μισό κουταλάκι κανέλα,1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο,
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας ζάχαρη η και πιο πολύ αν θέλετε).

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)