ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη

την Ελλάδα που κατατάσσεται   στα πατροπαράδοτα    γλυκίσματα  όπως το

μελομακάρονο που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα.

Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού “Kurabiye” γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και τα αμύγδαλα.

Στις ελληνικές δημώδεις εκφράσεις το όνομα “κουραμπιές” χαρακτηρίζει μεταφορικά τον απόλεμο ή τον άτολμο.

Σε επιθεωρήσεις του 1940 “κουραμπιέδες” αποκαλούνταν οι Ιταλοί του Μουσολίνι, όπως στο τραγούδι “Το ευζωνάκι”.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(70 κουραμπιέδες)

1 φλιτζάνι μαργαρίνη(200 γρ)

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο(200 γρ)

1/2 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη(90 γρ)

2 βανιλέτες

1 κουταλάκι του εσπρέσο εσάνς πικραμύγδαλου(προαιρετικά)

1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρντισμένα σε ταψάκι στον φούρνο

 και χοντροκομμένα(150 γρ)

4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις(1 φλιτζάνι αλεύρι ζυγίζει 140 γρ)

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Λίγο ανθόνερο

ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Η παραπάνω ποσότητα είναι για μισή δόση…

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι βούτυρο θέλετε( ευρωπαϊκό, φρέσκο κτλ)

011220127729

Χτυπάμε και τα 2 βούτυρα μαζί με την ζάχαρη να ασπρίσουν.

011220127731

011220127734

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα,2 κούπες αλεύρι,τις βανιλέτες ,το κονιάκ και την εσάνς.

Ζυμώνουμε ελαφρά ρίχνοντας όσο αλεύρι ακόμα χρειάζεται για να

 κάνουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Μην την παραζυμώσετε γιατί οι κουραμπιέδες σας θα σφίξουν.

011220127743 2212201426354-2

Ανοίξτε το μείγμα με πλάστη (αλευρωμένο)σε πάγκο με λίγο αλεύρι και

κόψτε με κουπάτ καρδούλες η ότι άλλο σχήμα θέλετε .

Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ταψί και βάλτε τους κουραμπιέδες σας.

2212201426355-2

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

011220127757

Βάλτε τους σε ένα δίσκο με ζάχαρη  άχνη και με ένα σουρωτήρι  κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη

 και καλύψτε τους εντελώς. Εγώ τους αλείβω ελαφρά (με ένα πινέλο) με λίγο ανθόνερο και μετά 

τους ρίχνω άχνη..

 

Αν φτιάξετε λουλουδάκια,αστεράκια και μισοφέγγαρα τότε θα σας βγουν 

γύρω στα 100 κομμάτια( μπουκίτσες)..

011220127776

Καλές γιορτές!!

 

Μπορείτε να τους φτιάξετε με άχνη η να τους βουτήξετε σε σοκολάτα

όπως έκανε η αγαπημένη μας φίλη  ΕΛΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΣΣΑ.

Οι φωτογραφίες από κάτω είναι δικές της…

%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b5%ce%b4%ce%b5%cf%83-%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85-ellisavet-pasha2 %ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b5%ce%b4%ce%b5%cf%83-%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85-elissavet-pasha

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 
 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Comments
    1. νασαι καλα !! και γω το ιδιο νομιζω !!! χα χα χα!! εψαχνα πολλα χρονια να βρω μια συνταγη με κουραμπιέδες που δεν θα σε πνιγουν οταν τούς τρως….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON