ΦΑΣΟΛΑΔΑ..ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΙΑΤΟ!

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου 2 φορές την βδομάδα η μητέρα μου μαγείρευε όσπρια.

Ετσι έμαθα να τα τρώω και να τα εκτιμώ..

Η φράση  < φάε την φακή σου γιατί έχει μέσα σίδηρο > ακόμα την ακούω στο αυτή μου.

Και αναρωτιόμουν πως χωράει τόσο σίδερο μέσα στα μικρά στρογγυλά σποράκια του πιάτου μου.

Το μόνο όσπριο που δεν χώνευα σαν μικρο παιδί ήταν η φάβα.. 

Αργότερα όταν μεγάλωσα την λάτρεψα..

Είμαστε στην Ελλάδα με την σαντορινιά φάβα, τα φασόλια (μικρά και γίγαντες)

των Πρεσπών,τα ρεβίθια Ηπείρου,τα μαυρομάτικα η τα ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου

και ο κατάλογος συνεχίζεται …

Και όμως τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς να τα γεύονται….

Αποφασίσαμε εμείς εδώ στο Κoykoycook να δώσουμε σημασία σε αυτές τις συνταγές

 που σε λίγο  θα τις  μαγειρεύουν δυστυχώς μόνο οι γιαγιάδες μας.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

750 γρ ξερά φασόλια

6-7 μικρά κρεμμυδάκια ξερά

3-4 κλωνάρια σέλινο

4 καρότα 

5-6 σκελίδες σκόρδο

1,1/2 κουτί ντοματάκια

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

2 κύβους λαχανικών

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι- πιπέρι

Βάλτε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια στο νερό να φουσκώσουν.

Το πρωί χύστε αυτό το νερό . Βάλτε φρέσκο και βάλτε τα να βράσουν..

Ξαφρίστε τα… Κάποιοι χύνουν αυτό το νερό εντελώς και βάζουν τα φασόλια τους μέσα

 σε φρέσκο  ζεστό νερό για το τελικό βράσιμο( όχι κρύο για να μην σφίξουν).

Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι.

Ρίξτε τα ντοματάκια στα φασόλια μαζί με τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.

Προσθέστε τούς κύβους και το  πιπέρι.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα σας.

Κάντε το ίδιο με τα καρότα .

Προσθέστε και τον σέλινο ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο..

Προσθέστε περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται .

Αυτές οι δοσολογίες είναι για την οικογένεια μου που λατρεύει τα όσπρια..

Είναι  μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα . Εσείς φτιάξτε την μισή δόση …

Βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει η φασολάδα σας και να μαλακώσουν καλά τα φασόλια . ..

 

Συνοδεψτε την φασολάδα σας με φρέσκο ψωμί και ελιές..

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON