Ποιος δεν αγαπάει αυτά τα μικρά ατομικά αλμυρά κεκάκια, τα οποία μπορείς να τα πάρεις μαζί σου για κολατσιό, να τα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ή να τα συμπεριλάβεις σε ένα μπουφέ ακόμη και να τα απολαύσεις το βράδυ μαζί με ένα ποτήρι κρασί και την αγαπημένη σου ταινία.
Οι ρίζες των muffins εντοπίζονται στο 10 αι. στην Ουαλία. Υπήρξαν για αιώνες φαγητό των φτωχών, έως το τέλος του 18ου αι. όταν άρχισαν να συνοδεύουν το τσάι στα αριστοκρατικά τραπέζια.
Η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη moufflet, που σημαίνει μαλακό και συνήθως περιγράφει ψωμί. Το 19ο αι. τα English muffins έγιναν ακόμα πιο δημοφιλή, σε όλη την Αγγλία άνοιξαν εργοστάσια για να τα παράγουν και στους βρετανικούς δρόμους τριγυρνούσαν οι muffin men, στηρίζοντας δίσκους με muffins στα κεφάλια τους και χτυπώντας κουδούνια για να προσελκύσουν πελάτες.
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ(10-12 Μάφινς)
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπαίκιν πάουντερ
3 ολόκληρα αυγά
Μισό φλιτζάνι καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο
1/2 φλιτζανιού γάλα
αλάτι (η και καθόλου αν τα τυριά σας είναι αλμυρά )-πιπέρι
200 γρ γραβιέρα η κεφαλογραβιέρα τριμμένη
250 γρ καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε κομματάκια
Χτυπήστε σε ένα μπώλ τα αυγά με το γάλα και το ηλιέλαιο .
Προσθέστε το αλεύρι και το μπαίκιν .
Ανακατέψτε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί.
Ρίξτε μέσα στο μείγμα το τυρί και την γαλοπούλα .
Βάλτε χάρτινες θήκες μέσα στην βάση για κάπκεικς.
Γεμίστε με ένα κουτάλι μείγμα μέχρι τα 2/3 της κάθε θήκης .
Πασπαλίστε με λίγο τριμένο τυρί την επιφάνεια των Μάφινς .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου .
Ενα υπέροχο σνάκ για το γραφείο,το σχολείο,το πρωινό .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση: Chef Ρένα Κώστογλου)