Τραπέζια ασφυκτικά γεμάτα, πιάτα-«βουνά», ποτήρια με αλκοόλ που γεμίζουν διαρκώς, γλυκά, κεράσματα και εκατοντάδες άλλα «τσιμπολογήματα» συνθέτουν τη διατροφή των εορτών, που κάθε άλλο παρά λιτή είναι.
Τι γίνεται όμως, όταν τελειώνουν οι γιορτές; Το στομάχι μας κοντεύει να εκραγεί, ο δείκτης της ζυγαριάς χτυπά «κόκκινο» και η διατροφή μας έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, που χρειαζόμαστε επειγόντως δραστικά μέτρα για να ξαναβρούμε τους φυσιολογικούς ρυθμούς μας.
Πως μπορούμε λοιπόν να «προσγειωθούμε» από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε μια συνηθισμένη «τσαγκαροδευτέρα»; Όχι εύκολα, απαντούν οι διαιτολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν, πως έχει διαπιστωθεί, ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές στο φαγητό κατά τη διάρκεια των εορτών, συχνά τρώγοντας πολύ παραπάνω από όσο μπορούν να αντέξουν…
Δεν ακούγεται και τόσο δελεαστικό το να γυρνά κανείς στη ρουτίνα του, όμως για την επαναφορά της διατροφής μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό είναι απαραίτητο. Μετά τις διατροφικές κραιπάλες των γιορτών λοιπόν, επιστρέψτε και πάλι στο συνηθισμένο σας πρόγραμμα, επαναφέροντας το συγκεκριμένο ωράριο διατροφής, που ακολουθούσατε και πριν. Τηρήστε ευλαβικά τις ώρες του πρωϊνού, του γεύματος και του δείπνου χωρίς να παραλείπετε τα ενδιάμεσα μικρά γευματάκια, που είναι απαραίτητα για το «ξύπνημα» του μεταβολισμού αλλά και χωρίς να διαταράσσετε το διατροφικό σας ωράριο τρώγοντας σε ακατάστατες ώρες.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό από ένα σπίτι γεμάτο λιχουδιές μετά τις γιορτές. Τα γλυκά, τα ποτά, οι βασιλόπιτες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ακόμη και πολλά φαγητά από τα τραπέζια των γιορτών έχουν περισσέψει και γεμίζουν ασφυκτικά το ψυγείο και την κουζίνα μας περιμένοντας να καταναλωθούν. Και έτσι, για να μην τα πετάξουμε, τα τρώμε και αυτά επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μας. Οι λύσεις στο συγκεκριμένο και επαναλαμβανόμενο «πρόβλημα» είναι οι ακόλουθες τρεις: είτε υπολογίζουμε πριν από τις γιορτές τις ποσότητες τροφίμων, που θα χρειαστούμε προκειμένου να μην μας περισσέψουν ή τα… πετάμε ή τα παραχωρούμε σε φίλους και συγγενείς προκειμένου να μην καταλήξουν στα σκουπίδια. Το σίγουρο είναι πάντως, πως δεν τα τρώμε «για να μην χαλάσουν», όπως δικαιολογούμαστε κάθε χρόνο μασώντας ένα ακόμη μελομακάρονο…
Εμείς σας προτείνουμε ένα διαιτολόγιο με πολλά λαχανικά και φρούτα καθώς και άπαχο κρέας η ψάρι ..
Βέβαια σε συνδυασμό με κατανάλωση νερού και άσκηση( περπάτημα ,τρέξιμο, χορό) ..
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ-ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ
300 γρ βούτυρο μαλακό
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
80 γρ νερό
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το εξάρτημα που ζυμώνει(εκτός από τα αυγά).
Ρίχνουμε το νερό και ένα ένα τα αυγά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή
και ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ
(μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι).
Την χωρίζουμε στα δυο.
Το ένα μπαλάκι για την τάρτα και το άλλο στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Βουτυρώνουμε ταψί η σκεύος για τάρτα(28 cm).Ανοίγουμε φύλλο.
Το μεταφέρουμε στο σκεύος μας.
Την στρώνουμε και την τρυπάμε ..
Την βάζουμε λίγο σε προθερμασμένο φούρνο(15 λεπτά).
Βάλετε την ζύμη σας πιο ψηλά στα τοιχώματα γύρω γύρω γιατί
είναι ελαστική και θα μαζέψει.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
10 μεγάλα πράσα
αλάτι-πιπέρι
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2/3 φλιτζανιού νερό
1 κύβο λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ
2 αυγά
250 γρ τυρί τριμμένο(γραβιέρα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα)
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Κόψτε τα πράσα σε ροδέλες και βάλτε τα σε τηγάνι με ηλιέλαιο να σωταριστούν και
να μαλακώσουν..Προσθέστε τα κρεμμύδια.Αλατοπιπερώστε.
Αφού μαλακώσουν καλά σβήστε με το κονιάκ.
Προσθέστε το νερό και τον κύβο και αφήστε τα να πιούν τα υγρά τους .
Ρίξτε το κόρν φλάουερ και ανακατέψτε .
Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.
Προσθέστε λίγο πιπέρι.
Στρώστε το μείγμα των πράσων στην τάρτα .
Προσθέστε το τυρί στο μείγμα των αυγών.
Προσθέστε λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
Περιχύστε το μείγμα των αυγών πάνω από τα πράσα.
Ψήστε μέχρι να ροδίσει στους 180-200 C σε προθερμασμένο φούρνο.
Μπορείτε αν θέλετε να την διακοσμήσετε με πολύχρωμες Πιπεριές ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου) (Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)