ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ

Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους συνήθως μετά από φαγοπότι. Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη. Έτσι λίγο πρίν πάει 24:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα την ώρα που κοντεύει να γίνει η αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετρώντας αντίστροφα από το δέκα μέχρι το ένα και αμέσως μετά ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέος έτος με το υπερθέαμα πυροτεχνημάτων στον ουρανό. Η Βασιλόπιτα μπαίνει πάνω στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρείς φορές λέει: Χρόνια Πολλά και του Χρόνου! και αρχίζει να την κόβει με πρώτο κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτιού, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχού, του Αγίου Βασιλείου και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Με τον ερχομό του νέου έτους γιορτάζουν: Ο Βασίλειος, η Βασιλεία, η Βασιλική κ.α. Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία, υπηρεσίες, σχολεία γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

5 μεγάλα αυγά

1 κουτί ζαχαρούχο

215 γρ κρέμα γάλακτος Arla

2 βανίλιες

1 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα

μισό κουταλάκι τριμμένο γλυκάνισο

μισό κουταλάκι σκόνη μαχλέπι

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι ψιλό

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

100 γρ λιωμένο βιτάμ χλιαρό

350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν

Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς , σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα κτλ

Στρώστε 1 κουμπωτό ταψάκι 28 εκ με χαρτί ψησίματος.

Βουτυρώστε το και αλεύρώστε το καλά .

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ τα αυγά και το ζαχαρούχο. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και την μαργαρίνη.

Ρίξτε όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξύσμα .

Προσθέστε το αλεύρι και το μπαίκιν.

Ανακατέψτε με σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας.

Ρίξτε το μέσα στο ταψί και προσθέστε το φλουρί τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στην θερμοκρασία που

ψήνετε το κέικ σας ( εγώ ψήνω στους 150 βαθμούς/έχω δυνατό φούρνο ) για 40-45 λεπτά.

Βυθίστε 1 σουβλάκι στο κέντρο για να βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα σας έχει ψηθεί .

Διακοσμήστε όπως εσείς θέλετε ..

Καλύψτε με ζαχαρόπαστα /με άχνη/ με γκανάς σοκολάτας κτλ.

Εμείς εδώ φτιάξαμε αμερικάνικη βουτυρόκρεμα

(500 γρ ευρωπαικό βούτυρο/1000 άχνη/2 βανίλιες/4 κουταλιές γάλα φρέσκο/

όλα μαζί στο μίξερ με φτερό).

Στρώσαμε ένα στρώμα βουτυρόκρεμας από πάνω.

Χρωματίσαμε την υπόλοιπη με χρώματα ζαχαροπλαστικής πάστα Wilton) και διακοσμήζαμε

την βασιλόπιτα μας . Προσθέσαμε πολύχρωμα καραμελάκια.

Καλή Χρονιά !!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef/Sugarpaste Artist Decorator  Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON