ΨΩΜΙ(Α)…..ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Σαν παιδί είχα το προνόμιο να έχω μητέρα μια γυναίκα που έφτιαχνε τα πάντα

στο σπίτι με τα χέρια της..

Βέβαια το ότι η μητέρα μου δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι να δουλέψει

(εκτός από μια περίοδο 2-3 χρόνων όταν μεγάλωσα πια) βοηθούσε πολύ.

Θυμάμαι λοιπόν τον πατέρα μου να φέρνει μια σακούλα στάρι και την μαμά μου να

κάθεται στην αυλή και να το αλέθει με πετρόμυλο!!και να το περνάει ξανά και ξανά!

Να το μαζεύει με την χούφτα της με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια και να το

ξαναρίχνει μέσα στον μύλο.

Και γω (μοναχοπαίδι γαρ) ναμαι δίπλα της, κολλημένη στα φουστάνια της.


Τον πατέρα μου δεν τον έβλεπα πολύ.. Οικοδόμος !!

Δούλευε από το πρωί μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Με την μάνα μου περνούσα όλη μου την μέρα. Εγώ,εκείνη και οι κατσαρόλες της!!

..Και πάω πίσω στον πετρόμυλο !Και μετά γινόταν το κοσκίνισμα!

Και η μεγάλη μου χαρά:Το πρώτο ψωμί!Το πρώτο ζύμωμα!!

Το προζύμι από βραδύς.

Το ζυμάρι που φούσκωνε μετά μέσα στα ταψάκια.

Το στρογγυλοκούλουρο που έφτιαχνε η μαμά μου ειδικά για μένα !..

Και το ψήσιμο!!! Μύριζε όλη η γειτονιά!!!

Ποτέ δεν ξέχασα αυτήν την εμπειρία και ποτέ μέχρι τώρα δεν τόλμησα να κάνω ψωμί !!

Εκτός από καλαμποκόψωμο δεν έχω ασχοληθεί με το είδος! Από φόβο ??

Από σεβασμό στο μοσχομυριστό ψωμί της μάνας μου???Δεν ξέρω !

Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα για ψωμί και μπορώ να πω ότι

θα σας θυμίσει εποχές που όλοι έχουμε ξεχάσει !!!

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 φακελάκι μαγιά
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
μισό φλυτζάνι καλαμποκάλευρο
μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Μισή κουταλιά σούπας αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο τραβήξει)
σουσάμι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες ελιές


Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό
με την μαγιά μας και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι
να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.Εγώ το σκέπασα με μια κουβέρτα
και το άφησα όλη νύχτα.

Το επόμενο πρωί προσθέτουμε το μπαίκιν πάουντερ,την ζάχαρη και το αλάτι,

το υπόλοιπο χλιαρό νερό,το καλαμποκάλευρο και στο τέλος το αλεύρι όσο τραβήξει.

Δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή
εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 C.

Ρίχνουμε στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε να το πιεί.

Το αφήνουμε να ανεβεί για 1,1/2 ώρα περίπου.

Όταν συμβεί αυτό χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 2 μέρη.

Το ένα το βάζουμε σε καλά λαδωμένη φόρμα(πάντα με ελαιόλαδο)..

Διαλέγουμε τις ελιές μας και τις πλένουμε.
Εγώ έβαλα 2 είδη.Τις ξεκουκούτσιασα και τις ψιλόκοψα.

Τις λάδωσα ελαφρώς και τις πρόσθεσα στο δεύτερο κομμάτι ζύμης να
ενσωματωθούν.

Έβαλα και το ζυμάρι Νο 2 σε φόρμα.

Τα άφησα μισή ώρα να ανεβούν ξανά.Τους έβαλα από πάνω σουσάμι.

 

Τα έψησα για 40-45 λεπτά.Τα έβγαλα από τις φόρμες αμέσως

για να μην μου υγρανθούν και τα έβαλα πάνω σε πετσέτα να κρυώσουν.

Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη μαζί με τις ελιές!!

Τρώγονται εν ριπή οφθαλμού!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
2 Comments
  1. Φαίνονται νοστιμότατα! Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις: Πόσο περίπου αλεύρι σηκώνει και που το ψήνετε, αέρα ή αντστάσεις? Ευχαριστώ πολύ

    1. ΨΗΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙς ΜΑΖΙ!! ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΨΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!!
      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΙΡΝΕΙ..Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗΑ .. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΙΑ Η ΖΥΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ..
      ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΙ .. ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ .. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΙ ΦΩΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON