ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Στην Κύπρο και στην Σάμο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοσπασμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και “απλώνεται” στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι κονιάκ 
2 κύβους για γεύση
500 γρ τραχανά(σαμιώτικο βουρλιώτη,
για να βλογάμε και τα γένια μας)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο-1 κουταλιά ζάχαρη

Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.Σωτάρετε . Ρίχνετε την ζάχαρη.

Σβήνετε με το κονιάκ.

Περνάτε τα ντοματάκια από το μούλτι.

Διαλύετε τους κύβους  σε 2  φλυτζάνια ζεστό νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα σας..

Προσθέστε τα ντοματάκια και τον πελτέ.Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση όλα μαζί..

Ρίχνετε τον τραχανά..


Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.

Χαμηλώνετε την φωτιά και ανακατεύετε συχνά.
Θέλει 15-20 λεπτά να ετοιμαστεί..

Είναι υπέροχη χειμωνιάτικη σούπα..Σερβίρετε και με λίγα τρίματα

φέτας στο κέντρο αν θέλετε..


Eμεις την συνοδέψαμε με φρέσκο ψωμί….. 

 

…και σπέσιαλ πατατοσαλάτα.

 

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON