ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Αν το χάμπουργκερ είναι το εθνικό φαγητό της Αμερικής τότε η μηλόπιτα είναι το γλυκό της ..

Έχουν γυριστεί ταινίες με αυτό το όνομα.Έχουν γραφτεί και τραγούδια(Don McLean-1971).
Κάθε αμερικανιδα νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να ξέρει να φτιάχνει μηλόπιτα , ανοικτή, σκεπαστή ,με μήλα μέσα, με μήλα από πάνω, με πράσινα μήλα , με κόκκινα μήλα και πάει λέγοντας.
Μια συνταγή μηλόπιτας της γιαγιάς της έσωσε το σπίτι της Αμερικανίδας Άντζελα Λόγκαν από κατάσχεση. Όταν είδε ότι βρισκόταν ένα βήμα από το να χάσει το σπίτι, θυμήθηκε τη μηλόπιτα που της είχε μάθει η γιαγιά της. Αποφάσισε τότε να φτιάξει εκατό μηλόπιτες, να τις πουλήσει προς σαράντα δολάρια τη μία και έτσι να πληρώσει το χρέος της (3.500 δολάρια). Και επειδή ο χρόνος έτρεχε, άρχισε να δουλεύει με εξαντλητικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα διαφήμιζε τις μηλόπιτες της σε φίλους, ενορίτες της εκκλησίας και γείτονες. Όλοι βρήκαν την ιδέα της καταπληκτική, την υποστήριξαν και έτσι μέσα σε δέκα μέρες πούλησε τις μηλόπιτες και πλήρωσε την τράπεζα. Η τύχη της Άντζελα όμως δεν τελείωσε εκεί. Τοπική εφημερίδα δημοσίευσε την ιστορία της και έτσι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατάφερε να κερδίσει 20.000 δολάρια από τις μηλόπιτες. Ακόμη και όταν η αστυνομία της απαγόρευσε να μετατρέψει σε φούρνο το σπίτι της, βρέθηκε και πάλι λύση.

191020125426

Το ξενοδοχείο Χίλτον της περιοχής πρόσφερε στην ικανή Λόγκαν την κουζίνα του για να συνεχίσει την πετυχημένη επιχείρησή της!


 
 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

191020125437

250 γρ βούτυρο
125 γρ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

191020125392

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη.

Ρίχνετε μέσα τις βανίλιες και το ξύσμα.

Προσθέτετε τα αυγά.

 Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπαίκιν πάουντερ.

191020125394

Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει λίγο.Την βάζετε για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα-τάρτα (διάμετρο 28-30 εκ).

191020125414

Χωρίζετε την ζύμη σε 2 κομμάτια.Ανοίγετε το ένα μέρος σε λεπτό φύλλο
σε καλά αλευρωμένο πάγκο.

191020125416 191020125420

Τυλίγετε την ζύμη προσεκτικά στον πλάστη και την μεταφέρετε στο
σκεύος σας.Ταυτόχρονα προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 C.

 Ετοιμάζετε την γέμιση.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

191020125397

4 κόκκινα + 2 πράσινα μεγάλα μήλα
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κουταλάκια κανέλα
4 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές κονιάκ
3 ασπράδια
κρόκο για το άλειμμα

 

191020125406 191020125424
Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες.
Τα βάζετε σε μπώλ και ρίχνετε μέσα όλα τα παραπάνω υλικά.
Ανακατεύετε καλά. Τα βάζετε μέσα στην ζύμη.

191020125428 191020125436
Ανοίγετε λεπτό φύλλο το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.

Το μεταφέρετε με τον πλάστη όπως προηγουμένως.

Σκεπάζετε την μηλόπιτα..

 Ενώνετε τα 2 μέρη τής ζύμης και τα πιέζετε με ένα πιρούνι να κλείσουν

καλά.

191020125438 191020125443

Μπορείτε να <κόψετε> φύλλα η άλλα διακοσμητικά με τα υπολείμματα της
ζύμης που περίσσεψε και να στολίσετε την μηλόπιτα σας.

Κολλήστε τα πάνω στη ζύμη με λίγο από τούς κρόκους των αυγών.

191020125444
Αλείψτε με λίγο κρόκο από πάνω την μηλόπιτα. για χρώμα.

 191020125449

Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά.Την βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε.

 191020125456
Συνοδέψτε την με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι αν θέλετε!!!

191020125465


    ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON