ΣΥΚΑΛΑΚΙ,ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντας τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

Σήμερα, τα γλυκά του κουταλιού γίνονται με ζάχαρη και με προσθήκη χυμού λεμονιού στο τέλος του δεσίματος, που βοηθά στη συντήρηση, ώστε να αποφεύγεται το ζαχάρωμα του. Άλλο μέσο συντήρη-σης είναι η γλυκόζη που κι αυτή βοηθά στην αποφυγή κρυστάλλωσης των σακχάρων. Σε κάποια νοικοκυριά και σπανιότερα σε εργοστάσια παραγωγής γλυκών του κουταλιού, θα συναντήσουμε και παλιές παραδοσιακές συνταγές, όπου η χρήση μεγάλης ποσότητα μούστου ή πετιμέζι από σταφύλια, μήλο, κυδώνι, σύκο, ρόδι και άλλα φρούτα.

Παλιά οι νοικοκυρές έβαζαν ασβέστη στα γλυκά για να γίνουν τραγανά. Το άφηναν καμιά δυο μέρες και μετά το ξέπλεναν καλά και άρχιζε η διαδικασία της παρασκευής του.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(βγάζει 8 μεσαία βάζα)

90 συκαλάκια

χυμό από 7 μεγάλα λεμόνια

3,5 κιλά ζάχαρη

3 κιλά νερό

5 βανίλιες

250 γρ γλυκόζη

χυμό απο ένα μεγάλο λεμόνι

Πλένουμε καλά τα συκαλάκια φορώντας γάντια.

Κόβουμε τα κοτσανάκι τους από πάνω και με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε

το κάτω μέρος του σύκου ανοίγοντας μια μικρή τρύπα για να εισχωρήσει το σιρόπι.

Βράζουμε τα σύκα σε άφθονο νερό για 5 λεπτά. Τα ρίχνουμε μέσα από την αρχή και ξεκινάμε να μετράμε τα 5 λεπτά,όταν ξεκινήσει ο βρασμός !

Επαναλαμβάνουμε το ίδιo άλλες 3 φορές .

Τα βάζουμε σε μία λεκανη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε 3-4 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό.

Μετά στύβουμε 7 λεμόνια συμπληρώνουμε πάλι άφθονο νερό και βάζουμε μέσα τα σύκα να σφίξουν

πάλι για ένα 3ωρο.

Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα ωσπου να μοιάζουν σαν άδεια σακουλάκια .

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και την βάζουμε στην φωτιά να λιώσει.

Μόλις αρχίσει βρασμός ρίχνουμε μέσα τα σύκα να βράσουν για 15 λεπτά.

Ρουφώντας σιρόπι ξαναφουσκώνουν και επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα.

Κλείνουμε το μάτι, τραβάμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για 24

ώρες . Τα βάζουμε πάλι να βράσουν προσθέτοντας τις βανίλιες , την γλυκόζη

και τον χυμό από το λεμόνι για 20 λεπτά.

Πηρουνιάζουμε τα σύκα μας να δούμε αν μαλάκωσαν και τα βγάζουμε με τρυπητή

κουτάλα από την κατσαρόλα.

Βάζουμε το σιρόπι να βράσει πάλι μόνο του 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει .

Ξαναβάζουμε τα σύκα μέσα και μόλις πάρουν μια βράση τα βγάζουμε απο την φωτιά.

Εχουμε ετοιμάσει τα βάζα μας και τα γεμίζουμε ως εξής :

Με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε στα βάζα ένα -ένα σύκο και μετά τα

απογεμίζουμε με το σιρόπι .

Κλείνουμε τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν..


ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια-Εκτέλεση Συνταγής : Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON