ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TARTARE;
Υπέροχη σάλτσα, κυρίως για πιάτα ψαριών. Και με την πάροδο του χρόνου, το όνομα είναι ήδη συνδεδεμένο με την ακατέργαστη μπριζόλα και άλλα πιάτα που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνολογίες.
ΣΑΛΤΣΑ: ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τι είναι ταρτάρ; Μπορεί να αποδοθεί στις παραδοσιακές σάλτσες της εθνικής κουζίνας της Γαλλίας. Το όνομα δείχνει ξεκάθαρα τις ρίζες του Τατάρ από το χέρι του Λουίς του 9ου, που είδε τη σύνδεση των πολεμιστών Τατάρων με την αρχαία κόλαση. Αλλά οι Γάλλοι μάστορες, φυσικά, είχαν μια μάλλον ασαφή ιδέα των ίδιων των Τατάρων. Έτσι, εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι τα αγαπημένα τρόφιμα των Τατάρων είναι ακατέργαστο βόειο κρέας και ελαφρά αλατισμένα αγγούρια. Οι Γάλλοι λένε ότι προέκυψε το όνομα της σάλτσας, στην οποία προστέθηκαν το τουρσί και η κάπαρη. Η ίδια η σάλτσα ήταν ένα αρκετά καυτερό καρύκευμα. Ένα πιάτο με ένα εξωτικό όνομα κέρδισε δημοτικότητα, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.Μοιάζει με μαγιονέζα στην οποία προστίθενται κρόκοι βραστών αυγών,ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια,αγγουράκια τουρσί, κάπαρη (μερικές φορές ελιές) και μαιντανό. Μερικοί προσθέτουν μια σταγόνα μουστάρδας. Η σάλτσα ταιριάζει με πιάτα ψαριών και θαλασσινά, τηγανητές πατάτες και με μερικά πιάτα κρέατος.
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4 κρόκοι αυγών σφικτοί βρασμένοι
4-5 αγγουράκια τουρσί
5-6 κλωναράκια μαιντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη ( προαιρετικά)
λίγο αλάτι (με προσοχή )
Λιώστε με πηρούνι τους κρόκους σε ένα μπώλ .
Προσθέστε τα αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα .
Ψιλοκόψτε τον μαιντανό και ρίξτε τον μέσα στο μείγμα..
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την κάπαρη ( αν βάλετε) και
την Μαγιονέζα .
Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και διακοσμήστε
από πάνω με πράσινες ροδέλες από φρέσκο κρεμμυδάκι .
Η σως ταρτάρ είναι η ιδανική σάλτσα για ψάρι και συντηρείται μέχρι και τρεις μέρες
στο ψυγείο.Κρεμώδης, πεντανόστιμη και πικάντικη,συνοδεύει τέλεια θαλασσινά
αλλά και πουλερικά ή κρεατικά .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια-Εκτέλεση Συνταγής : Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου)