Τα έθιμα της Λαμπρής είναι πολλά και συχνά διαφέρουν ανά περιοχή της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως κάποια έθιμα που μένουν πάντα ίδια … ! Τις ημέρες του Πάσχα, δύσκολα θα βρει κανείς σπίτι χωρίς αφράτα τσουρέκια και μυρωδάτα κουλουράκια.
Μάλιστα, ακόμη κι αν η μια συνταγή διαφέρει από την άλλη, αυτά τα δυο γλυκά μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, αυτό του σχήματός τους που μοιάζει με πλεξούδα. Γιατί όμως επιλέγουμε αυτό το σχήμα;
Η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών,να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι προετοιμασίες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, “πέρνει σχήμα και ζωή” και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το κόκκινο χρώμα των αυγών που τοποθετούνται πάνω στα τσουρέκια συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Σε κάποια χωριά συνήθιζαν να μαρκάρουν μάλιστα το κεφάλι και την πλάτη των νεαρών αρνιών με την μπογιά από τα αυγά. Επίσης κρατούσαν μία από τις μεγάλες στρογγυλές κουλούρες της Μ. Πέμπτης στις εικόνες, για να προστατέψουν τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Σε αυτή εδώ την συνταγή έβαλα τα αγαπημένα μου αρώματα Μαχλέπι και Μαστίχα.
Το άρωμα των Τσουρεκιών στα κουλουράκια ..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ( 60 κουλουράκια)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική Σόδα
2,1/2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα τριμένη
3 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια
250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό (Lurpack) σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
100 γρ κρέμα γάλακτος Arla
1 κρόκο χτυπημένο με 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος για το άλειμμα
Βάλτε τα 6 πρώτα υλικά της συνταγής σε ένα μεγάλο μπώλ και ανακατέψτε .
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίξτε τα αυγά ένα – ένα.. Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος.
Βάλτε τον γάντζο στο μίξερ και ρίξτε σταδιακά το μείγμα του αλεύρων.
Ζυμώστε μέχρι που η ζύμη σας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα..
Κόψτε την ζύμη σας στην μέση .. Τυίξτε το μισό κομμάτι
με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο .
Ετσι θα την εμποδίσετε να ζεσταθεί και να απλώσουν τα κουλουράκια σας όσο ψήνονται.
Όταν τελειώσετε το πρώτο κομμάτι ζύμης , τότε βγάλτε από το ψυγείο και την υπόλοιπη.
Κόψτε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάστε τα κουλουράκια σας σε ότι σχήμα θέλετε (στρογγυλά,κοτσίδες κτλ).
Βάλτε τα σε ταψί που έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος και αλείψτε τα με ένα πινέλο με τον μείγμα του κρόκου.
Ψήστε για 18 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν …
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)