Το κριτσίνι είναι μακρόστενο, αλμυρό αρτοσκεύασμα της Ιταλικής και της Ελληνικής κουζίνας, το οποίο ξεροψήνεται τυλιγμένο σε σουσάμι. Παρασκευάζεται συνήθως από αλεύρι, μαγιά, νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, αλάτι και σουσάμι και έχει μήκος περί τα 20 εκατοστά. Πολλές φορές προστίθεται σκληρό κίτρινο τυρί, όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
Στην Ιταλία, τα κριτσίνια τρώγονται σαν ορεκτικό και χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες, συνδυασμένα συχνά με προσούτο. Στη ζύμη πολλές φορές προστίθενται σκόρδο, κρεμμύδι ή ελιές και μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικός και μάραθος. Στην Ελλάδα, κριτσίνια πωλούνται από κουλουρτζήδες ή σε αρτοποιεία ή πρατήρια άρτου. Τρώγονται στο χέρι σαν κουλούρι ή σαν παξιμάδι βουτηγμένα σε ελληνικό ή γαλλικό καφέ.
Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω είναι Νηστίσιμη και άκρως υγιεινή !!
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(35 κριτσίνια)
500 γρ Σταρένιο αλεύρι Λήμνου
25 γρ μπαίκιν πάουντερ
210 τριμένο καρότο σε χονδρό τρίφτη
μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
200 γρ σπορέλαιο
130 γρ κρασί λευκό Αγέρι Σάμου
1 κουταλάκι αλάτι
Βάλτε ολα τα υλικά σε μια λεκάνη .
Αρχίστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
Ζυγίστε μπαλάκια των 30-40 γρ το καθένα. Ανάλογα πόσο λεπτά τα θέλετε.
Οσο πιο λεπτά τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζονται στο ψήσιμο.
Πλάστε τα σε μπαστουνάκια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμους σε ταψιά
στρωμένα με χαρτί ψησίματος για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήστε τα κρυώσουν καλά και φυλάξτε τα σε κουτί με καπάκι .
Είναι πεντανόστιμα και θριφτά !!
Το απόλυτο σνάκ της Νηστείας και όχι μόνο !!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου)