ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Κρεμμύδι :Ένας βολβός συνώνυμος με τη φτώχεια, καθώς σε δύσκολους καιρούς ένα κομμάτι ψωμί κι ένα κρεμμύδι ήταν ολόκληρο γεύμα. Αλλά και γεμάτος συμβολισμούς. Με κρεμμύδια έθαβαν τους Φαραώ στις πυραμίδες όχι βέβαια με την ελπίδα να σηκωθούν και να μαγειρέψουν, αλλά διότι οι πολλαπλές στρώσεις του κρεμμυδιού συμβολίζουν την αιώνια ζωή. Στους χριστιανούς το κρεμμύδι με τη γλυκύτητα που αποκτά όταν μαγειρεύεται δηλώνει την μορφή των σχέσεων που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι καλοί χριστιανοί. Γι’ αυτό, μαγειρεμένο με κρέας, στιφάδο δηλαδή, γίνεται το κύριο πιάτο σε πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα, συμβολίζοντας την ενότητα και την ηδύτητα των πιστών γύρω από την κοινή τράπεζα.

Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, το «στιφάδο» είναι παραφθορά του ιταλικού stufata και παίρνει το όνομά του από τον τρόπο παρασκευής καθώς είναι μαγειρεμένο για ώρες σε κατσαρόλα καλά κλεισμένη στη stufa (φουρνέλο στην άκρη του τζακιού). Άλλοι θεωρούν ότι προέρχεται από το βενετσιάνικο «stufato», που σημαίνει στον ατμό, αλλά κι αυτό προέρχεται από το λατινικό «estufare», που με τη σειρά του κατάγεται από το αρχαίο ελληνικό «τύφος» που σημαίνει ατμός υγρού που βράζει.

Στην συνταγή που θα δείτε παρακάτω το στιφάδο το κάναμε με χταπόδι … Ένα υπέροχο φαγητό για την νηστεία και όχι μόνο … Συνοδεύεται με καλό κρασί και παρέα που αγαπάει τα μεζέδια ..Ένα φαγητό που συνήθως γίνεται με κρέας η λαγό η κουνέλι ..Εδώ όμως είναι στην θαλασσινή του εκδοχή..Η συνταγή είναι της Γιαγιάς μου συνονόματης Ειρήνης Κώστογλου, Μικρασιάτισσα απο το Μπόντρουμ(Αλικαρνασσός) με μικρά Σαμιώτικα κρεμμύδια (κοκκάρια) και σβησμένο με γλυκό Σαμιώτικο κρασί ( Vin doux).

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 χταπόδι 1,1/2 με 2 κιλά ( εμείς εδώ πήραμε κατεψυγμένο)

1,5 κιλό μικρά κρεμμύδια ξερά (αν βρείτε κοκκάρια ακόμα καλύτερα)

200 γρ γλυκό Σαμιώτικο κρασί

1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας Τοματοπελτέ

αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε να βγάλει τα υγρά του .

Συμπληρώνουμε λίγο νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για δύο ώρες περίπου.

Το κόβουμε σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε να σωταριστούν σε μια πλατιά κατσαρόλα

που να μπορεί να μπεί μετά στον φούρνο .

Αν δεν έχετε μεταλλική κατσαρόλα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το

ψήσιμο στον φούρνο την γάστρα σας .

Προσθέτουμε το χταπόδι και σωτάρουμε για λίγο,όλα μαζί ..

Σβήνουμε με το κρασί ..

Προσθέτουμε τα τοματάκια και νερό να το σκεπάζει ..

Ρίχνουμε τον τοματοπελτέ. αλάτι ( με μέτρο ) και πιπέρι ..

Αφήνουμε να πάρει μια βράση .

Σκεπάζουμε με το καπάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς .

Εγώ το άφησα για μιά ώρα και κάτι μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα .

Η Γιαγιά μου το σερβίριζε μαζί με πατάτες τηγανητές ..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON