Το επιδόρπιο με την πιο μεθυστική σοκολατένια γεύση, το σουφλέ σοκολάτας, αναμφίβολα συνεπαίρνει και τον πιο απαιτητικό δοκιμαστή του, με την βελούδινη υφή του, με την πλούσια γεύση του και, φυσικά, με το πιο υπέροχο άρωμα.
Σίγουρα το έχετε δοκιμάσει, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος το ανακάλυψε;
Η προέλευση του είναι γαλλική αλλά πολλοί διεκδικούν την πατρότητα αυτού του κολασμένου γλυκού..
«Εντελώς τυχαία ανακάλυψα ένα φοβερό γλυκό» ήταν τα λόγια του σούπερ σταρ Jean-Georges Vongerichten, γνωστού Γάλλου σεφ από την Αλσατία, που μεγαλουργεί όμως στην Αμερική, όταν από αφηρημάδα έβγαλε από το φούρνο πιο νωρίς από ό,τι έπρεπε ένα κέικ που έψηνε. Φαίνεται ότι όταν το δοκίμασε, αντί να φωνάξει «καταστροφή», φώναξε «εύρηκα»! «Τι μας λες, αυτό το γλυκό υπάρχει ήδη στη Γαλλία», απάντησε ο Jacques Torres, ζαχαροπλάστης γνωστός και ως “ Mr.Chocolate”, επίσης Γάλλος και επίσης κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, αναφερόμενος στο τότε υπάρχον γλυκό γνωστό ως “Fondant au Chocolat”
Γιατί όμως εξανέστη ο Jacques Torres; Γιατί στην Γαλλία ένας άλλος σεφ, ο Michel Bras, είχε ξοδέψει δύο χρόνια από τη ζωή του προσπαθώντας να πετύχει αυτό που ο Jean-Georges Vongerichten παρουσίασε σαν τυχαία ανακάλυψη. Το 1981 είχε παρουσιάσει το “Fondant au Chocolat”.
Η τεχνική του πραγματικά πολύπλοκη: Έφτιαχνε μια σοκολατένια κρέμα την οποία πάγωνε σε παγάκια. Και μετά έφτιαχνε ξεχωριστά τη ζύμη για το κέικ, στην καρδιά της οποίας έβαζε το σοκολατένιο παγάκι πριν το ψήσιμο.
Πάντως όποιος και άν το ανακάλυψε εμείς το λατρεύουμε !!
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για 5 σουφλέ)
140 γρ κουβερτούρα Παυλίδη
100 γρ βούτυρο ευρωπαικό (Lurpak κτλ)
160 γρ άχνη ζάχαρη
260 γρ αυγά
60 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το βούτυρο
και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Τραβάμε την κατσαρόλα απο το μπαίν μαρί.
Ανακατεύουμε ελαφρά με τη σπάτουλα το μείγμα και προσθέτουμε πρώτα την άχνη.
Κατόπιν τα αυγά χτυπώντας με το σύρμα η την σπάτουλα.
Και στο τέλος το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Γεμίζουμε με την κατσαρόλα 5 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια για σουφλέ καλά βουτυρωμένα
και πασπαλισμένα με κακάο.
Αυτό που αγαπάω σε αυτή την συνταγή είναι που γίνονται όλα μέσα σε ένα σκεύος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα και αντιστάσεις , στους 170C, για 10 λεπτά περίπου.
Γαρνίρουμε προαιρετικά με μια μπάλα παγωτό, σιρόπι σοκολάτας η σαντιγί και σερβίρουμε.
Αν δεν τα φάτε αμέσως βγάλτε τα σουφλέ απο τις φόρμες σε πιατέλα γιατί
θα συνεχίσουν να ψήνονται και θα χάσετε το ρευστό εσωτερικό τους ..
Καλή απόλαυση!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου )