Στην τούρκικη κουζίνα, τα μπουρέκια (Börek) είναι παντού! Πολύ αγαπημένα, σαν τις δικές μας πίτες.
Η διαφορά είναι πως εμείς λατρεύουμε τη γέμιση ενώ εκείνοι τα φύλλα. Είναι εντυπωσιακό με πόση άνεση και ηρεμία θεωρούν δεδομένο να συνεχίσουν να φτιάχνουν τα φύλλα όπως έχουν μάθει από τους προγόνους τους. Ακόμα και τα φύλλα του εμπορίου ανταποκρίνονται στα στάνταρντς των σπιτικών για να κερδίσουν την προτίμησή τους.
Το φύλλο είναι βασιλιάς στην Πόλη. Εξαιρετικής ποιότητας όπου και να το φας. Μπουρεξίδικο λεγόταν ο φούρνος στα Χανιά, επί Τουρκοκρατίας.
Η ονομασία μπουρέκι στην τούρκικη γλώσσα αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο μαγειρικής. Προτάθηκε ότι η λέξη προέρχεται από την τούρκικη ρίζα μπουρ- που σημαίνει «ελίσσομαι». Εν παρόδω, προτάθηκε εναλλακτικά ότι η λέξη μπουρέκι είναι παράγωγη της ρώσικης πιρογκ (pirog) και της υποκοριστικής της πιροσκί (pirozhki) που σημαίνει «πιτούλα». Ίσως προέρχεται από τη γερμανική μπροτ (brot) που σημαίνει ψωμί.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1,1/2 λίτρα γάλα φρέσκο η μακράς διαρκείας
375 γρ ζάχαρη λευκή
180 γρ σιμιγδάλι ψιλό
75 γρ καλό βούτυρο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1 κιλό λεπτή κρούστα
Βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα των φύλλων

Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα να ζεσταθεί.
Προσθέστε την ζάχαρη.

Ανακατέψτε να λιώσει και ρίξτε το σιμιγδάλι.

Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα (όχι πολύ/εφόσον στο φούρνο θα δέσει κι άλλο)
μέχρι να κάνει φουσκάλες . Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε το βούτυρο .

Ανακατέψτε να διαλυθεί ..
Αφήστε να κρυώσει καλά ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει <πέτσα>..

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το διπλώνουμε στο 1/3 ..

Βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο και βαζουμε κρέμα στην μέση .
Διπλώνουμε το φύλλο και απο την μια και απο την άλλη κλείνοντας την κρέμα μέσα
και το ρολάρουμε σε μπουρεκάκι ..

Τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν …

Μόλις βγούν τα ραντίζουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι
και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1000 ml νερό
1200 γρ ζάχαρη
1 ολόκληρο πορτοκάλι η λεμόνι ( τραβήξτε μαχαιριές χωρίς να το κόψετε σε κομμάτια)
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Βάλτε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 25-30 λεπτά..
Το σιρόπι σας πρέπει να κρυώσει εντελώς για να το ρίξετε πάνω στο γλυκό.
Εγώ το φτιάχνω από την προηγούμενη και το βάζω στο ψυγείο .

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια κειμένων– Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)